Ивана Комненић: Законски регулисати нападе на новинаре

Комитет УН: Забринути због неријешеног убиства Јовановића и напада на Лакић
13/05/2022
Данас се обележава 90. годишњица смрти родоначелника истраживачког новинарства
17/05/2022
Комитет УН: Забринути због неријешеног убиства Јовановића и напада на Лакић
13/05/2022
Данас се обележава 90. годишњица смрти родоначелника истраживачког новинарства
17/05/2022

Различита поступања надлежних органа у случајевима напада на новинаре показатељ су да је неопходно законски регулисати дјела те врсте, како би тужилаштва поступала једнако у свим случајевима, оцијенила је новинарка Ивана Комненић.

У претходне двије године забиљежена су 44 напада на новинаре, од којих се 18 односи на нападе на новинарке и новинарске екипе чији су дио биле и новинарке.

Комненић, која је била једна од седам новинарки на које је напад забиљежен током 2020. године, у интервјуу за невладину организацију Интеракција, казала је да су мотиви напада у њеном случају били управо пословне природе, односно због новинарског посла.

Како је казала, истрага је показала да је искључена свака могућност да је починилац имао лични мотив, о чему се посебно мора водити рачуна када је ријеч о дјелима почињеним над новинаркама.

“Оба вербална напада била су током мог ангажмана у дневним новинама Побједа. Претходно сам била запослена у Вијестима, а потом у Дневним новинама и током рада у овим медијима нијесам имала било какав вид напада”, казала је Комненић, преноси Сафе јоурналистс.

Она је навела да је у оба случаја вербални напад услиједио само због чињенице да је новинарка Побједе и значи, према њеним ријечима, није било конкретног повода и разлога у контексту објављеног текста или писања о некоме или нечему.

Комненић је истакла да је у њеном случају полиција била та која је одрадила свој дио посла професионално, док тужилаштво није урадило свој дио посла.

Она је додала да су очигледна селективна поступања надлежних органа.

“Осим тога, примијетила сам селективно поступање и одлучивање основних државних тужилаштава, што потврђује примјер да управо у дану када пишем одговоре на Ваша питања, добијам информацију о случају новинарке РТЦГ за исто кривично дјело прогањање путем друштвене мреже”, рекла је Комненић.

Како је казала, окривљени је ухапшен, док је у њеном случају кривична пријава одбачена.

Комненић је оцијенила да су различита поступања надлежних органа показатељ да је неопходно законски регулисати дјела те врсте како би тужилаштва поступала једнако у свим случајевима.

Како наводи Сафе јоурналист, охрабрује чињеница да је вршитељка дужности Врховне државне тужитељке Маја Јовановић у првим данима свог мандата посебну пажњу посветила управо предметима који се односе на нападе на новинаре и имовину медија.

Руководиоцима свих државних тужилаштава она је упутила допис којим их обавезује да хитно интензивирају рад у предметима напада на новинаре и да Врховном државном тужилаштву достављају мјесечне извјештаје о поступању.

Охрабрује и то што упркос нападима и непријатним искуствима Комненић амбијент у којем раде новинари и новинарке у Црној Гори дефинише као солидан.

Комненић сматра да могу слободно да се баве својим послом, да немају никаквих препрека, сметњи.