Истраживања: Више од половине запослених у медијима прима плату испод просјека

ЖЕЛЕЗНОВОДСК И ФЕСТИВАЛ „НОВА РЕАЛНОСТ“: Специјалан гост Игор Дамјановић и филм „Мариупољ- страдање и васкрс једног града“
30/06/2023
“Српски народни лист”: Велики датум српског новинарства
01/07/2023
ЖЕЛЕЗНОВОДСК И ФЕСТИВАЛ „НОВА РЕАЛНОСТ“: Специјалан гост Игор Дамјановић и филм „Мариупољ- страдање и васкрс једног града“
30/06/2023
“Српски народни лист”: Велики датум српског новинарства
01/07/2023

Социо-економски положај запослених у медијима у посљедње вријеме је унапријеђен, али и даље није на задовољавајућем нивоу, показало је истраживање Синдиката медија за прошлу годину. Више од половине запослених у медијима, према подацима из истраживања, прима плату испод државног просјека, а и даље су изложени притисцима, нападима и пријетњама због чега највећи број испитаника планира да напусти професију.

Бојана Лаковић Конатар из Синдиката медија наводи да радник ради прековремено, за свој рад није плаћен и нема прилику да се усавршава.

“Нема прилику да ради осам сати, ради углавном за више од једног медија или једне редакције унутар медија. Изложен је пристисцима, цензури и нападима и пријетњама и за све то плаћен је мање од просјека на нивоу државе” поручује Лаковић Контар.

У таквим условима раде и живе запослени у медијима који вас свакодневно извјештавају о најбитнијим дешавањима у држави. Да би од свог рада могли и да пристојно живе неријетко су принуђени да раде додатне послове. Због свега тога највећи број испитаника анкете Синдиката медија у будућности не види себе у новинарству.

“Највећи број запослених планира да напусти професију,а мали број њих планира да напусти тренутно радно мјесто и сматра да ће наћи посао у неком другом медију, али сваки четврти испитаник планира да развија каријеру на истом радном мјесту”, рекла је Лаковић Конатар.

Ови подаци требало би да буду аларм за надлежне, поручују из Европске федерације новинара.

“Свако слободно друштво треба јаке медије и јаке новинаре. Но посљедњих година свједоци смо колико је кркха позиција независног новинарства не само у нашим земљама ,не само на Балкану него и у старој Европи. Како би се то промијенило али и унаприједилиуслови рада и живота у медијима, запослени из те бранше могу рачунати на подршку ресорног министасртва”, рекла је Маја Север, из ЕУ федерације новинара

Мирјана Масловар, из Министарства културе и медија навела је да је њихова визија Црна Гора као “демократско друштво у којим запослени у медијима професионално раде у интересу грађана који су задовољни својим материјалним статусом, гдје се поштују њихова радна права, достојанство њихове професије и у којем објективно информишу грађане без страха од посљедица”.

Један од узрока актуелног стања, како је показало истраживање Синдиката медија урађено од априла до јуна ове године са 95 испитаника је и велики број медија чак више од 200.

извор: ртцг