Комисија за праћење напада на новинаре: Влада да објави награду од милион евра за информацију о убиству Душка Јовановића

Протест новинара “Јединства” у Косовској Митровици: Албански терор, редакција се исељава на основу усмјене пријетње
23/05/2024
Прије 20 година: Испред редакције “Дана” убијен Душко Јовановић
27/05/2024
Протест новинара “Јединства” у Косовској Митровици: Албански терор, редакција се исељава на основу усмјене пријетње
23/05/2024
Прије 20 година: Испред редакције “Дана” убијен Душко Јовановић
27/05/2024

Влада Црне Горе треба да обећа и јавно објави новчану награду од најмање милион еура особи или особама које дају информације од помоћи да би се разјаснило убиство главног и одговорног уредника “Дана” Душка Јовановића, препорука је Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија.

“Комисија предлаже доношење Одлуке од стране Владе Црне Горе, а на основу члана 19 Уредбе о Влади Црне Горе (“Службени лист Црне Горе”, бр. 080/08 од 26.12.2008, 014/17 од 03.03.2017, 028/18 од 27.04.2018, 063/22 од 15.06.2022, 121/23 од 29.12.2023), којом би се извршило обећање и јавно објављивање новчане награде у износу који одреди Влада Црне Горе (најмање миллион еура) лицу или лицима за давање корисне информације која би могла помоћи или довести до тога да се разјасни убиство Душка Јовановића и да се открију извршиоци и сви други учесници тог тешког кривичног дјела”, стоји у Извјештају о раду Комисије за период од 30. новембра 2023. до 10. априла ове године, који је Влада усвојила на данашњој сједници.

Комисија је, према информацијама “Вијести”, препоручила и “омогућавање друге повољности, погодности, опроста, помиловања…у складу са законом” онима који понуде корисне информације које би разјаснила убиство Јовановића.

“Комисија препоручује да сви надлежни државни органи, укључујући Врховно државно тужилаштво, Виши суд, Владу и предсједника Црне Горе, предузму све мјере из своје надлежности, како би се особи или особама, укључујући осумњичена, оптужена или осуђена лица, која могу имати корисне информације које би могле помоћи или довести до тога да се разјасни убиство Душка Јовановића и да се открију извршиоци и сви други учесници тог тешког кривичног дјела, омогућила друга повољност, погодност, опрост, помиловање, или свака друга врста обећања или награде, у складу са законом. Рок за давање корисне информације, која би могла помоћи или довести до тога да се разјасни убиство Душка Јовановића и да се открију извршиоци и сви други учесници овог тешког кривичног дјела, треба да буде неограничен”, препорука је Комисије, на чијем је челу Михаило Јововић.

У Извјештају се констатује да Врховно државно тужилаштво, на челу са Милорадом Марковићем, усвојило све опште препоруке које је Комисија овог сазива дала том државном органу.

“Што се дешава први пут од 2013. године, када је Комисија формирана. Врховни државни тужилац дао је обавезно упутство руководиоцима државних тужилаштава и државним тужиоцима у вези са интензивирањем истрага напада на новинаре, дајући детаљне инструкције за побољшање неких елемената истрага, стварајући предуслове за утврђивање одговорности за истраге које дуго трају или су недјелотворне, као и за бољу сарадњу са Комисијом, укључујући и обавезу тужилаштава да у року од седам дана доставе ВДТ-у одговоре на препоруке Комисије”, стоји у извјештају.