Комисија за праћење напада на новинаре: Осуђујемо напад на Сеада Садиковића

Новинари изгубили на цијени
24/03/2021
Влада припремила: За штампане медије 120.000, за портале 30.000 евра
27/03/2021
Новинари изгубили на цијени
24/03/2021
Влада припремила: За штампане медије 120.000, за портале 30.000 евра
27/03/2021

Комисија за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, оштро осуђује напад на новинара Сеада Садиковића. Позивамо надлежне институције да, уз пуно поштовање презумпције невиности, ургентно и неселективно, спроведу поступак расвјетљавања случаја напада на Садиковића и најстроже казне виновнике догађаја који ником не може служити на част и којим се и домаћој и међународној јавности шаље једна од најружнијх слика о Црној Гори.

Сматрамо да више нико нема право на изговоре и да истраге напада на новинаре морају бити и брже, ефикасније и дјелотворније, а казнена политика примјерена тежини дјела. Мора се учинити све како би се у потпуности елиминисао ризик да извршиоци и налогодавци ових гнусних дјела остану некажењени или чак и неоткривени, а каква је нажалост била пракса у претходном периоду.

Напади на новинаре као и на било којег грађанина су кључно питање демократске зрелости црногорског друштва које мора бити разријешено, како би елементарно право на физички интегритет појединца и слободу говора, као једно од основних достигнућа модерне цивилизације, наставило да живи у слободарској и слободоумној Црној Гори, пуним плућима и без било каквог компромиса.

Комисија је оштро осудила и напад на новинарку НД Вијести Јелену Јовановић, дана 14. 03. 2021. године у Никшићу. Комисија је од полиције и тужилаштва затражила сву документацију у вези са наведеним нападима, чије ће истраге бити посебан предмет пажње у њеном даљем раду.

ПР служба МУП-а