Комисија позвала тужилаштво: Траже ново вјештачење пушке и возила из којег је убијен Душко Јовановић

Оливера Лакић вратила награде ЕУ за истраживачко новинарство
26/09/2023
Новинар “Вијести” на мети вишемјесечне хајке: Стигла и “добронамјерна” упозорења
30/09/2023
Оливера Лакић вратила награде ЕУ за истраживачко новинарство
26/09/2023
Новинар “Вијести” на мети вишемјесечне хајке: Стигла и “добронамјерна” упозорења
30/09/2023

Комсија за праћење истрага о нападима на новинаре затражила је од тужилаштва да поново вјештачи предмете који су коришћени током убиства главног и одговорног уредника Дана Душка Јовановића, да би се утврдило има ли нових ДНК трагова и евентуално нових података о починиоцима, јавља портал РТЦГ.

Посебно се тражи да тужилаштво испита трагове на пушци којом је убијен Јовановић, а која се налази у депоу Вишег суда у који је недавно проваљено. Такође, и да се опет вјештачи возило из којег је пуцано на Јовановића, а које се према неким информацијама налази у полицијском кампу на Загоричу.

Како сазнаје Портал РТЦГ, такви закључци усвојени су на сједници Комисије у понедјељак.

Поједини чланови Комисије били су изненађени информацијом да се не зна поуздано гдје се налази возило из којег је пуцано на Јовановића. Изражена је и бојазан да је мафијашка провала у депо Вишег суда за резултат имала компромитацију доказа из поступка о убиству Јовановића.

Да ће се тражити ново вјештачење пушке наговијестио је недавно премијер Дритан Абазовић.

-Према мојим информацијама пушка није нестала из судског депоа, али ми ћемо тражити да се поново вјештачи. изјавио је Абазовић недавно новинарима.

И министар задужен за борбу против корупције Зоран Миљанић рекао је недавно да ће затражити провјеру свих информација, па и ДНК контролу у случају убиства Душка Јовановића.

Пушка из које је убијен Јовановић чува се у депоу Вишег суда, а својевремено је према писању београдског “Блица” истакнуто да је припадала фонду за специјалне операције некадашње Службе државне безбједности Црне Горе.

Јовановић је убијен 27. маја 2004. године у Подгорици, а до данас се не зна ко су директни починиоци, организатори и налогодавци.

На потпуно расвјетљавање Јовановићевог убиства позивали су Европска комисија, Савјет Европе, ОЕБС и Међународна новинарска удружења.

Недавно је у Вишем државном тужилаштву покренута нова истрага о убиству Јовановића.

Извор: дан