Оливера Лакић вратила награде ЕУ за истраживачко новинарство

Признање за истраживачко новинарство: Ђурђи Радуловић прва награда
26/09/2023
Комисија позвала тужилаштво: Траже ново вјештачење пушке и возила из којег је убијен Душко Јовановић
27/09/2023
Признање за истраживачко новинарство: Ђурђи Радуловић прва награда
26/09/2023
Комисија позвала тужилаштво: Траже ново вјештачење пушке и возила из којег је убијен Душко Јовановић
27/09/2023

Новинарка Либертаса, уједно и главна и одговорна уредница, Оливера Лакић, вратила је данас двије друге награде, које су јој јуче додијељене на конкурсу Европске уније за истраживачко новинарство за серијале прича о високој корупцији у црногорском правосудном систему и криминалу и корупцији у структурама црногорске полиције.

Лакић је о томе данас писаним путем обавијестила ЕУ Аwардс тим Тхомсон Медиа.

Њено писмо преносимо у цјелости:

Поштовани ЕУ Аwардс теам,

Након јучерашње додјеле награда, а пошто смо с пажњом прочитали првонаграђени текст, желим да вас овим путем обавијестим да повлачим своју кандидатуру за регионалну награду, као и да вам враћам два уоквирена сертификата која сте ми јуче додијелили. Самим тим вам враћам награду и одбијам да примим новчану награду.

Додатно, молим вас да видео снимак, који је направио неко из вашег тима, у кратком разговору са мном, не користите, као и да не користите моје фотографије и све што се тиче редакције Либертас Пресс.

Схватили смо да награда коју сте ми јуче додијелили може само да нашкоди дигнитету, интегритету и статусу који наша редакција ужива у друштву.

Сматрам да нема потребе да вам детаљно објашњавам став који имамо у односу на све што се јуче догодило и сами конкурс који нијесмо, очигледно, добро разумјели, а посебно ваше рангирање и оцјене истраживачких прича које су нама, у најмању руку, чудне, неприхватљиве и може се слободно рећи веома уврједљиве.

Нажалост, ми смо веома озбиљно приступили цијелом процесу и самој церемонији која је, такође, била веома необична имајући у виду ко су били присутни, као и упадљиво одсуство највиших представника ДЕУ у Подгорици. С обзиром на јучерашње врло негативно искуство користим прилику да вас замолим да убудуће, Либертас Прессу не шаљете позиве за конкурсе било које врсте и да нас уклоните са ваше маилинг листе.

Дакле, што се тиче редакције на чијем сам челу и мене, награду сам одбила и не желим, то поново истичем, да у било ком вашем јавном иступу користите моје и име наше редакције.

Ми ћемо, наравно, са нашом одлуком упознати јавност, на исти начин како смо јуче, прије читања прворангираног текста, то учинили.

Увјерени смо, након довољно консултација које смо јуче имали са колегама из других редакција и цивилног сектора, да ће враћање награде бити још један корак ка већој слободи и самопоштовању новинара у Црној Гори.

Будите слободни као Либертас!

Оливера Лакић

Новинарка

Либертас Пресс

Подгорица, Црна Гора