Конференција УНЦГ: Сумрак новинарства почео одавно

Тихомир Бурзановић за “Прву”: Весну Меденицу стигле невине сузе
21/04/2022
РТЦГ: Неки радници на боловању 10 година
23/04/2022
Тихомир Бурзановић за “Прву”: Весну Меденицу стигле невине сузе
21/04/2022
РТЦГ: Неки радници на боловању 10 година
23/04/2022

На конференцији “Сумрак новинарства” коју је организовало Удружење новинара Црне Горе говорили су др Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета и оснивач Српских медија, Ранко Павићевић, новинар из Будве и Иван Милошевић, генерални секретар Удружења новинара Црне Горе.

Др Момчило Вуксановић је истакао да је циљ оснивања српских медија у Црној Гори био да се пробуди српкси нерв.

Вуксановић је истакао да је данашња конференција везана примарно за тему селективног приступа у раду медија, “али и у селективном приступу Владе Црне Горе, како прошле, тако и садашње, видећемо како ће будућа влада радити,” навео је он.

„Када је актуелна Влада видјела да ми штитимо интересе српског народа, они су прекинули сарадњу са нама. Успјели су чак и да супротставе српске политичке представнике међу собом и да поремете односе који су изграђени литијама. Ми као грађани српске националности морамо бити заједно“, казао је Вуксановић.

Дугогодишњи новинар Ранко Павићевић је казао да је сумрак новинарства почео давно.

“Новинари су изгубили осјећај за правду истину,” истакао је он.

„Сумрак новинаратва је почео давно али је ескалирао последњих година. Све више се питам колико су медији слободни. То је катастрофа. Новинари су постали неслободни људи, понајмање професионалци. Никоме данас није стало до кодекса. Ту највише осуђујем политику без обзира са које стране она долазила,“ казао је Павићевић.

“Конференција је сазвана са намјером да се разјасне неке ствари и недоумице саврменог новинарства у Црној Гори,” казао је Иван Милошевић, генерални секретар Удружења новинара Црне Горе.

Он је подсјетио да су у Црној Гори тренутно забрањени Спутњик и Раша тудеј.

„Забрана руских медија представља медијски мрак над Црном Гором али и над Европом. Такав потез је антиновинарски и мијешање политике y новинарство,” казао је он.

“Напали су нашу колегеницу из Вијести која је нападнута на радном мјесту. Видјећемо хоће ли држава реаговати поводом тога,” прокоментарисао је генерални секретар Удружења најновији напад на новинаре у Црној Гори..

Удружење новинара Црне Горе је на крају изнијело разочарење одазивом колега новинара на позив за конференцију за штампу под називом „Сумрак новинарства“.