Марковић: Тражимо процјену безбједности Оливере Лакић!

Кривокапић: Скупштина да хитно смијени Савјет РТЦГ
17/12/2020
Дритан Абазовић: Од РТЦГ није далек ни грчки сценарио (затварање и отпуштање радника)!
18/12/2020
Кривокапић: Скупштина да хитно смијени Савјет РТЦГ
17/12/2020
Дритан Абазовић: Од РТЦГ није далек ни грчки сценарио (затварање и отпуштање радника)!
18/12/2020

Комисија за истраге напада на новинаре затражила је од Управе полиције и Агенције за националну безбједност да хитно
ураде процјену безбједности новинарке Оливере Лакић и пруже јој сву потребну физичку заштиту.

Комисија је, како је рекао њен предсједник Никола Марковић, на јучерашњој сједници са озбиљном забринутошћу примила информацију да је свједок сарадник у једном другим кривичном предмету објелоданио намјеру киминалних група да изврши нови атентат на Лакић.

Он је подсјетио на конвенцијску позитивну обавезу државе да преузме превентивне оперативне мјере у циљу избјегавања ризика и заштите новинара чији је живот у опасности од кривичних дјела.

-Инсистирамо да тужиластво без оклијевања провјери ове наводе и покрене истражне радње како би се утврдила пуна истина. Од осталих надлежних органа, Управе полиције и АНБ, тражимо да хитно ураде процјену њене безбједности и пруже јој сву потребну физичку заштиту,, рекао је Марковић.

Он је казао да је Лакић синоним страдања новинарске професије, али и неадекватног поступања надлежних јер до данас нијесу расвијетљени неки претходни напади на њу, нити јој је пружена адекватна заштита да би могла да нормално живи и ради, како она тако и њена породица.

-Комисија ће у складу са својим овлаштењима вршити легитиман притисак на надлежне да овај случај не буде само још један у низу неразјашњених напада на живот Лакић, рекао је Марковић.

Комисија је позвала министре унутрашњих послова и правде, али и премијера да се активно у склопу својих ингеренција укључе у тај случај и тиме личним примјером покажу своју опредијељеност за слободу медија и новинара.

-Ово је и прилика да подсјетимо на захтјеве Комисије да се у рјешавање напада на колегиницу Лакић, али и друге тешке случајеве што хитниије суштински укључе страни експерти и да Управа полиције коначно достави Комисији извјештај ФБИ о нападу на Лакић за кога су тврдили да је укључен у истрагу, закључио је Марковић.