Маша Влаовић, нови министар за медије: Нема демократије без слободних новинара!

УНЦГ поводом 3.маја, Дана слободе медија: По осамнаести пут питамо – ко је убио Душка Јовановића?
02/05/2022
Проглас УНС-а поводом 3. маја, Светског дана слободе медија: Обуставити поступке против новинара
03/05/2022
УНЦГ поводом 3.маја, Дана слободе медија: По осамнаести пут питамо – ко је убио Душка Јовановића?
02/05/2022
Проглас УНС-а поводом 3. маја, Светског дана слободе медија: Обуставити поступке против новинара
03/05/2022

Слобода медија један је од фундамената модерних демократских друштава, чији је континуирани напредак једино могућ када грађани имају приступ поузданим информацијама и могу доносити информисане одлуке, саопштила је министарка културе и науке Маша Влаовић, поводом 3. маја – Свјетског дана слободе медија.

Казала је да ће ресор на чијем је челу, заједно са свим заинтересованим странама, медијском заједницом и партнерима из цивилног сектора, радити на креирању амбијента за пуно остваривање права на слободу изражавања и слободе медија у Црној Гори.

“Док вријеме у коме живимо, на жалост обилује лажним вијестима и дезинформацијама, а напади на новинарке и новинаре се повећавају, независно и слободно извјештавање медија је важније него икад.”

“Министарство културе и медија изражава пуну спремност да заједно са свим заинтересованим странама, медијском заједницом и партнерима из цивилног сектора ради на креирању амбијента за пуно остваривање права на слободу изражавања и слободе медија у Црној Гори, те настави све добре праксе и превазиђе ограничења из ранијег периода”, поручила је Влаовић.

Истиче да посебно забрињава све учесталији и велики број неријешених случајева напада на новинарке и новинаре и имовину медија, те стога апелује на “све актере овог важног процеса” да имају проактиван приступ у истрагама тих случајева.

“Радићемо уз пуно уважање независности и уређивачких политика, афирмисати саморегулацију и пратити услове у којима раде медијски радници, наставити са активностима на измјенама кључних медијских закона, са циљем да помогнемо у изградњи здраве, одрживе и јаке медијске сцене која је отпорна на притиске било које врсте и слободна да ради на професионалан и етичан начин уз поштовање закона, начела струке и највиших међународних стандарда у области медија”, закључила је министарка Влаовић.