Маша Влаовић: ОЕБС може да помогне да медији буду бољи

“Унитед Медиа” постала већински власник “Вијести”
11/06/2022
Данијелу Симићу уручена награда “Милан Пантић”
12/06/2022
“Унитед Медиа” постала већински власник “Вијести”
11/06/2022
Данијелу Симићу уручена награда “Милан Пантић”
12/06/2022

Министарка културе и медија Маша Влаовић разговарала је са шефицом Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Доминик Ваг о стању у области медија, Медијској стратегији, измјенама медијских закона и оцијенила да је ово питање од изузетне важности и у врху приоритета Министарства и Владе Црне Горе.

Министарка Влаовић је, како је саопштено, истакла значај подршке мисије ОЕБС у Црној Гори процесу унапређења медијске области и стварању услова за безбједан и квалитетан рад новинара и новинарки.

“Министарство културе и медија отворено је за све сугестије и иницијативе које долазе од међународних организација у Црној Гори и пажљиво ће дефинисати све будуће активности у овој области. И поред евидентног напретка који је остварен, медијска сцена у Црној Гори обиљежена је неријешеним питањима напада на новинаре, политички пристрасним медијским извјештавањем, али и бројним дезинформацијама и говором мржње, посебно на онлине порталима”, истакла је Влаовић.

У контексту израде Медијске стратегије изражена је спремност Мисије ОЕБС-а да од наредне године пружи дугорочну подршку у спровођењу Медијске стратегије.

„Стратегија има много циљева којима би Мисија могла да допринесе. Наши заједнички циљеви су унапрјеђење квалитета информисања грађана, јачање механизама за сузбијање говора мржње, онлајн узнемиравања и дезинформација. У том контексту, Мисија ц́е наставити да сарађује са саморегулаторним механизмима, ради на јачању слободе изражавања и медијског професионализма, као и капацитета новинара и медијских радника. Заједно морамо унаприједити безбједност новинара, њихово радно окружење, али и медијску писменост у Црној Гори“, казала је Ваг.

Такође, она је изразила задовољство што Мисија подржава развој дигиталног алата за онлајн медијску писменост, у сарадњи са Министарством културе и медија и другим партнерима, попут Министарства просвјете.

„Очекујемо да цћемо завршити два модула до краја ове и спремни смо да наставимо ову сарадњу и у 2023. години“, казала је Ваг.

Она је изразила задовољство посматрачким присуством Мисије у процесу измјене медијских закона. Додала је и да Мисија подржава Јавни сервис РТЦГ у његовим текуц́им процесима трансформације.

„Ове године Мисија ц́е подржати РТЦГ у изради Стратегије развоја, али и иницирати израду Стратегије и Акционог плана за дигиталну трансформацију”, закључила је је амбасадорка Ваг.