“Медиа центар”: РТЦГ крши новинарски кодекс

Поводом новинарских награда: Специјална признања ЕУ за новинарске тацне!
20/11/2020
Данас је Дан ТВ: Чак 84 одсто Европљана гледа телевизију сваке недјеље!
21/11/2020
Поводом новинарских награда: Специјална признања ЕУ за новинарске тацне!
20/11/2020
Данас је Дан ТВ: Чак 84 одсто Европљана гледа телевизију сваке недјеље!
21/11/2020

У главним информативним емисијама Телевизије Црне Горе објављеним у октобру 2020. године преовлађивале су вијести и приче које су базиране на дотуреним информацијама, што сугерише да уређивање зависи првенствено од ангажмана оних који дотурају информације, а не новинара из редакције информативног програма.

Ово је једна од оцјена из анализе Медиа центра која је данас представљена јавности, а наредних дана биће достављане Савјету и менаџменту РТЦГ.

У фокусу анализе је, како је саопштено из Медиа центра, више аспеката уређивачке политике на основу којих се може процијенити да ли избор и начин обраде вијести и прича задовољава потребу и право јавности да буде о битним дешавањима у земљи, региону и свијету, информисана правовремено и у складу са прописаним програмским принципима и професионалним стандардима, као и основним етичким начелима садржаним у Кодексу новинара/ки Црне Горе.

У анализи је, поред осталог, уочено да се проактиван уређивачки приступ у емисијама Дневник 2 практикује у ситуацијама када треба промовисати нешто или афирмисати одређени приступ нечему, а да га нема када треба продубљеније и свестраније обрадити неку тему која је актуелна и релевантна са становишта јавног интереса, казао је предсједник Скупштине Медиа центра Драгољуб Вуковић.

“Један од примјера који илуструје овакав уређивачки приступ којим се најчешће крше прпофесионални стандарди и етичка начела је објављивање реаговања „уредништва и менаџмена јавног сервиса“ поводом, како је речено „перманентних спољњих и унутрашњих напада на уређивачку политику РТЦГ“. Унутрашњи притисци долазе, како је наведено од „партијских спавача“, који нијесу именовани, али јесу чланови Савјета РТЦГ Милан Радовић и Бојана Јокић, који, како је речено „саслужују“ овим спавачима, при чему се дирекнтно прозива уредник Зоран Лековић. У реговање су умонтиране Лековићева објава на приватном ФБ профилу у којој критикује уређивачку политику ТВЦГ, као и објава која нема везе са темом, али је искоришћена с циљем да се Лековић компромитује као неко недостојан улоге уредника ТВЦГ”, наводи Вуковић.

Објављивање оваквог реаговања, констатовано је у анализи, представља злоупотреба моћи уредништва и менаџмента у једном унутрашњем спору који није приватне нарави него се тиче јавног интереса. Овим су, према процјени Медиа центра, прекршени професионални стандарди објективност, праведност и уравнотеженост, као и етичко начело да „дужност је новинара/новинарке да поштује истину и истрајно трага за њом, имајући увијек у виду право јавности да зна и људску потребу за правичношћу и хуманошћу.“

Једна од препорука из анализе је, наводи Вуковић, да се у Дневнику 2 објављују само обавезујуће вијести везане за епидемију изазвану коноравирусом, а остале у некој другој емисији, како би била “избјегута опасност да се главна информативна емисија претвара у неку врсту здравствене хронике”.

Анализа Девника 2 је дио активности Медиа центра у оквиру пројекта “Поновно повезивање грађана и јавног емитера РТЦГ” који финансира Амбасада САД у Подгорици.