Медијска раскринкавања, Горан Ђуровић одбрусио Ранку Вујовићу: “Ти си обичан ДПС чиновник, боље да ћутиш”!

Трибина УНЦГ, Игор Дамјановић: Не могу да ми замјере ништа осим што сам био са руском војском
08/09/2022
РТЦГ: Поклонили 1200 квадрата за вртић
09/09/2022
Трибина УНЦГ, Игор Дамјановић: Не могу да ми замјере ништа осим што сам био са руском војском
08/09/2022
РТЦГ: Поклонили 1200 квадрата за вртић
09/09/2022

Када Ранко Вујовић, секретар Медијског савјета за саморегулацију, спочитава “опасне манипулације” Медиа центру, онда то значи само једно – ближи се крај свијета и живота каквог смо познавали, поручио је директор Медиа центра Горан Ђуровић.

Његово реаговање преносимо интегрално:

Ранко Вујовић замијера Медиа центру што позива Владу и надлежно министарство да ставе коначно након осам мјесеци рада на јавну расправу медијске законе. Кључна замјерка Медиа центру је жеља да се убрза процес и да се приличан труд већине чланова радне групе и представника Министарства културе и медија доведе до краја. Упориште за критику и “опасне манипулације” Медиа центра Вујовић тражи у изосталом састанку радне групе на којем је требало да се представе финалне верзије три медијска закона, иако сви чланови радне групе знају да се на том последњем састанку тешко могу мијењати верзије које Министарство припреми за јавну расправу.

Министарство, свакако, треба да организује састанак и представи радној групи рјешења која сматра добрим, а током јавне расправе ће сви, укључујући Ранка Вујовића и Медиа центар, имати прилику да поново дају своје коментаре и сугестије које су саопштили и током учешћа у радној групи. Дакле, ништа не може бити скривено од очију јавности јер управо Медиа центар тражи јавну расправу.

Није Ранко Вујовић тражио ништа, а камоли завршне састанке, док је законе припремао Жељко Рутовић и ДПС, а он био стандардни пожељни члан радних група у претходних 20 годна. И ту је заправо суштински разлог реаговања Ранка Вујовића, жеља да се Медиа центар и директор оптуже да својим предлозима у вези са законским рјешењема раде за интересе “медијског и политичког центра којима припада”.

Од свог настанка у априлу 2018. године Медиа центар предлаже и залаже се за иста законска рјешења у медијским законима, што указује на закључак да смо и за вријеме ДПС-а и већине конституисане након смјене ДПС-а досљедни у предлозима за креирање система подстицајног за побољшање јавног информисања, развој медија на фер тржишту, професионализају јавних емитера, смањење говора мржње…

Медиа центар за законска рјешена која предаже има подршку и других невладиних организација. Да ли су нека рјешења бесмислена и незаконита, као што каже Ранко Вујовић у реаговању нарученом од његових политичких наредбодаваца и координатора медијске пропаганда из кабинета предсједника ДПС-а, процијениће Министарство али и јавност којој ћемо имати прилику да појаснимо наше предлоге.

Радује нас што је већина наших предлога у вези са медијским законома прихваћена у претходним годинама док истовремено није било никаквих писаних (а слабо и усмених) предлога од истакнутог медијског радника Ранка Вујовића.

Улога Ранка Вујовића у свим радним групама је да ремети “игру” и опонира онима који предлажу напреднија рјешења од оних којима је био задовољан ДПС док је држао заробљене све институције у држави, па и оне које се баве медијима или су јавни медији.

Добро би било да Ранко Вујовић скупи мало храбрости и јасно каже који су то медијски и политички центри који контролишу Медиа центар.

Охрабрујемо Ранка Вујовића да стресе са себе страх, као што су учинили неки из његовог вилајета након 30. августа 2020. године, и буде директан.

За разлику од Вујовића, ја ћу бити директан. Ранко Вујовић је обичан чиновник ДПС-а, који се представља као медијски (са)радник а који је у четири мандата био предсједник Савјета Агенције за електронске медије (АЕМ) директно подржан од ДПС-а.

У том периоду Пинк М телевизија је незаконито добила фреквенцију у Црној Гори, радила незаконито годинама јер није производила минимум сопственог програма у складу са законом, ширила говор мржње преко чувене прогандне емисије “Минут-два”, гдје су годинам сатирани сви критичари и они које ДПС није контролисао из опозиционих партија, НВО и медија.

Остаће упамћено да је у периоду 2015-2018 Пинк М телевизији изречено 39 мјера упозорења од стране АЕМ-а чији је предсједник Савјета био Ранко Вујовић, али да ова телевизија никада није “замрачена” у складу са законом јер то није био интерес ДПС-а.

Ранко Вујовић је био на челу Савјета АЕМ-а када је незаконито дозвољено медијима да не плаћају годишње накнаде за емитовање, па је неколико стотина хиљада еура остало ненаплаћених потраживања, чиме је оштећен буџет АЕМ-а а уништено тржиште електронских медија.

У претходне три године АЕМ је, због незаконитог рада којег је толерисао Савјет на чијем је челу био Вујовић, изгубила 215.541,86 еура.

На крају, Ранко Вујовић је аутентични заступник интереса ДПС-а у свим радним групама гдје се креирају медијске политике. Сва лоша законска рјешења која су довела до оваквог стања на медијској сцени подржавао је Ранко Вујовић.

Саучесник је у креирању срамотних, криминалних рјешења којима је ДПС покушавао да преузме контролу над свим медијима а посебно над РТЦГ.

За разлику од Ранка Вујовића, оснивачи Медиа центра су се годинама борили (и још увијек то чине) за уклањање непримјерених партијских утицаја на рад јавних емитера и АЕМ-а.

Вјерујем да сам дао макар мали допринос као некадашњи члан Савјета РТЦГ да се у сред заробљене државе ДПС-а макар једна институција ослободи утицаја партија на власти али и опозиције.

Макар је 17 мјесеци РТЦГ предвођена Андријаном Кадијом и Владаном Мићуновићем била слободна, што је много љутило тадашњу власт, а и дио опозиције. Тада су Ранко Вујовић и цијела медијска послуга ДПС-а ћутали. Боље да Ранко није ни сада проговорио.