Мора да нам буде боље: Енглеска подржава независне медије

Миљанић: Неки случаjеви напада на новинаре биће процесуирани у кратком року
02/11/2021
У Хагу отворен “народни трибунал”: Бавиће се случајевима убистава новинара
03/11/2021
Миљанић: Неки случаjеви напада на новинаре биће процесуирани у кратком року
02/11/2021
У Хагу отворен “народни трибунал”: Бавиће се случајевима убистава новинара
03/11/2021

Уједињено Краљевство (УК) подржава независност црногорских медија, поручила је британска амбасадорка у Црној Гори Карен Медокс, током данашњег састанка са представницима медија који учествују у програму “Медиа фор алл”.

Како је саопштено из амбасаде УК, Медокс је са представницима медија разговарала о начину на који је грант програм “Активно извјештавање грађана/ки” помогао јачању веза са локалним заједницама. Она је рекла да се, кроз улагање у обуке и такве програме, може видјети утицај пројекта на добитнике грантова и њихову публику.

“Грађани су сада увјерени да могу да раде са својим локалним медијима како би изразили забринутост, да сарађују са медијским кућама како би рјешавали проблеме и како би се њихов глас чуо“, навела је Медокс.

Како је појашњено из Британске амбасаде, инструмент “Активно извјештавање грађана/ки” је онлајн платформа која помаже медијима да буду у ближем контакту са публиком, када је ријеч о темама од јавног интереса.

“То је средство за грађане да пријаве питања или области око којих су забринути, на безбједан начин”, навели су из амбасаде.

Они су поручили да, користећи тај онлајн инструмент, новинари могу да развијају различите врсте анкета, упитника и других облика ангажовања грађана. Како је саопштено, инструмент омогућава медијима да анализирају информације и податке које су прикупили, прије него их укључе у своје извјештавање.

“Три медијске куће, Бока Неwс, портал Оногошт и Информативна агенција МИНА, успјешно су завршиле пројекте и подијелиле своја искуства, достигнућа и изазове са осталим медијима који учествују у том програму”, навели су из амбасаде.

Они су казали да се теме тичу истицања забринутости ромске заједнице, девастације културног насљеђа и побољшања запуштених насеља.

“Медији су успјешно сарађивали са релевантним привредницима и доносиоцима одлука како би се позабавили тим проблемима”, рекли су из амбасаде.

Директорица “Медиа фор алл” пројекта Лариса Халиловић је казала да је повјерење у локалне медије од суштинског значаја.

“Пројекат је, кроз обуку, финансирање и менторство за медијске куће широм Црне Горе, допринио јачању те везе са грађанима и стварање промјена у њиховим заједницама”, навела је Халиловић.

Она је навела да су медији у стању да се још ефикасније залажу за промјене.

“Грађани сада предлажу теме и идеје за извјештавање својим медијским кућама што показује утицај овог инструмента, па се надамо да ће медији наставити да га користе”, рекла је Халиловић.

Како је саопштено из амбасаде, на програму ради Британски савјет, у партнерству са Балканском истраживачком мрежом, Тхомсон фондацијом и Међународним центром за обуку и истраживање невладиних организација.

Они су додали да пројекат “Медиа фор алл” финансира Влада Уједињеног Краљевства.

Из амбасаде су навели да је циљ пројекта финансијска и структурна отпорност медија, побољшање родне равноправности на радном мјесту, као и квалитетнији, релевантнији, родно осјетљивији садржај.

“Један од циљева пројекта је био да се ојача глас недовољно заступљених група, укључујући жене, мањине и младе”, навели су из амбасаде.

Они су додали да је Информативна агенција МИНА блиско сарађивала са ромском заједницом и локалним активистима, како би се бавила темама из тог сегмента. Активности портала Оногошт довеле су до реаговања Општине у погледу побољшања запуштених насеља, увођења мјера за регулисање саобраћаја и заустављања нелегалних депонија.

“Портал Бока Неwс је користио овај инструмент за извјештавање, укључујући девастацију архитектонског и културног наслијеђа, заштиту животне средине, правне проблеме око власништва над обалним добрима”, навели су из амбасаде.