Москва: Патријарх Кирил одликовао Бранка Влаховића, дописника “Новости”

БИРН-ова летња школа истраживачког новинарства у Словенији
07/07/2022
Баранин ухапшен због покушаја отимања телефона новинару РТЦГ
15/07/2022
БИРН-ова летња школа истраживачког новинарства у Словенији
07/07/2022
Баранин ухапшен због покушаја отимања телефона новинару РТЦГ
15/07/2022

Руски патријарх Кирил одликовао је Бранка Влаховића, дугогодишњег дописника „Новости“ из Москве, високим орденом Серафима Саровског. Влаховићу је орден додељен за допринос развоју односа Руске и Српске православне цркве, поводом његовог 70. рођендана.Орден му је у Подворју СПЦ у Москви, у Храму Петра и Павла, уручио нови председник Одељења за спољне црквене везе, митрополит Волоколамски Антоније.

Митрополит Антоније говорио је о дугогодишњим везама руског и српског народа и захвалио се што је у овом тешком међународном тренутку СПЦ показала принципијелност и поштовање црквених канона. Он је истакао да ће Руска православна црква увек бити заједно са Србима и штитиће њихове интересе.
Влаховић се захвалио руском патријарху и његовим сарадницима на на високом одликовању.

Радује ме што и у овим тешким временима Срби показују братску љубав према Русији и знају да цене вековно пријатељство два братска народа. Срби који раде и живе у Русији осећају се као код куће јер се Руси према њима односе као према братском народу, рекао је Бранко Влаховић.

Свечаности у Подворју СПЦ у Москви присуствовали су и амбасадор Србије Момчило Бабић са сарадницима, амбасадор БиХ Жељко Самарџија, представници Московске патријаршије, руског парламента и државних органа, политичари који су осведочени пријатељи српског народа.

Нови председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије похвалио је нашег владику Антонија Моравичког, викара патријарха српског и старешину Подворја СПЦ у Москви, који окупља у свом храму не само Србе већ и Русе и у пракси показује како треба неговати братске односе међу блиским народима.

Извор: Спутњик