Мрежа за рурални развој: Конкурс за најбољу причу из зелене економије

Комисија за истрагу напада на новинаре: Очекујемо расвјетљавања случаја Есада Кочана
31/03/2021
Медији и влада: Настављен дијалог о бољом условима рада
02/04/2021
Комисија за истрагу напада на новинаре: Очекујемо расвјетљавања случаја Есада Кочана
31/03/2021
Медији и влада: Настављен дијалог о бољом условима рада
02/04/2021

Мрежа за рурални развој Црне Горе објавила је позив за достављање новинарских прича чија је основна тема представљање примјера добре праксе у области зелене економије у Црној Гори.

Позив је расписан 30. марта и биће отворен до 30. априла до 15 сати, што је крајњи рок за достављање текстова у писаној форми, уз одговарајуће фотографије/илустрације. Приче у аудио или видео формату неће се узети у разматрање.

Конкурс је објављен у оквиру пројекта Умрежавање и заговарање за зелену економију (НАГЕ), који се реализује од априла 2018. године уз финансијску подршку ЕУ, а у партнерству седам организација са Балкана и ЕУ, односно мрежа за рурални развој Сјеверне Македоније, Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе, Србије, Албанска и Хрватска мрежа за рурални развој.

„Према правилима позива новинарска прича треба да се фокусира на концепт зелене економије, тако што ће обрадити и представити примјер добре праксе у области ‘зеленог’ бизниса у Црној Гори“, наводи се у саопштењу.

Након пријема текстова, Комисија састављена од два новинара и стручњака за зелену економију оцијениц́е и одабраће најбољу причу, за коју је планиран наградни фонд у бруто износу од 1,5 хиљада ЕУР.

Награда ће бити исплаћена након објављивања првопласиране приче у штампаним медијима.

Појединачни аутор или медиј награђеног текста се обавезује да ц́е га објавити у свом или другом медију. Аутор ц́е такође омогуц́ити носиоцу пројектних активности у Црној Гори, Мрежи за рурални развој Црне Горе, да промовише и објављује награђени текст и у осталим медијима.

Комисија ц́е пристигле приче оцјењивати према методологији истраживања, односно концепту истраживања, образложењу теме, изворима из којих се прикупљају подаци, средствима коришћеним у раду, затим стилу писања, релевантности теме, поштовању новинарских и етичких стандарда у шта спадају присуство чињеница, тачност и вјеродостојност представљених информација/података.

„Пријаву за конкурс, заједно са припремљеним примјером најбоље праксе концепта зелене економије у Црној Гори (причом), треба послати у електронској форми на адресу: инфо.руралнамреза@гмаил.цом најкасније до 30. априла до 15 сати. Пријаве које стигну након наведеног рока нец́е бити узете у разматрање“, наводи се у саопштењу.

Детаљне иноформације о позиву, као и пријавни формулар који је неопходно попунити сви заинтересовани могу пронаћи на сајту хттп://www.руралпортал.ме.

Умрежавање и заговарање за зелену економију (НАГЕ) је трогодишњи пројекат покренут у априлу 2018. године, који спроводи седам партнерских организација са Балкана, од којих је једна из земље ЕУ – мреже за рурални развој Сјеверне Македоније, Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе, Србије, Албаније и Хрватске.

Општи циљ пројекта је пружање подршке за унапређење утицаја Балканске мреже за рурални развој (БРДН) и њених чланица на политике и доношење одлука укључивањем у пољопривредни и рурални програм и процесе реформе политика за увођење концепта зелене економије.

Пројекат има три специфична циља: јачање капацитета организација цивилног друштва (ОЦД) у општем раду, заговарању и умрежавању, које ц́е бити способне да одрже улогу заговорника пољопривредне и руралне реформе на транспарентан и одговоран начин, затим увођење концепта зелене економије као јединственог свеобухватног предузетничког модела за руралну диверсификацију и одрживост.

Такође, БРДН и њени чланови користе развој политике засноване на доказима и заступање засновано на правима како би подстакли националне процесе приближавања ЗПП ЕУ и промовисање зелене економије.

Донатор је Европска комисија кроз Програм за подршку цивилном друштву и медије 2016-2017, док укупан буџет пројекта износи 1,07 милиона ЕУР, од чега је 964,07 хиљада или 89,99 одсто допринос ЕУ.