Наводно пријетио посланици у Србији: Ухапшен новинар Томислав Ловрековић!

Саопштење УНЦГ: Влада да прекине финансирање РТЦГ!
04/01/2021
Годину дана како “Политика” и поред пресуде у “главу листа” није вратила име оснивача
08/01/2021
Саопштење УНЦГ: Влада да прекине финансирање РТЦГ!
04/01/2021
Годину дана како “Политика” и поред пресуде у “главу листа” није вратила име оснивача
08/01/2021

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије ухапсили су новинара Томислава Ловрековића због, како наводе, постојања основа сумње да је пријетио смрћу народној посланици Мариники Тепић.
Ловрековићу је због сумње да је починио кривично дјело угрожавање сигурности одређено задржавање до 48 часова, након чега ће бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду.
Народна посланица Нове странке Мариника Тепић саопштила је да је поднијела пријаву полицији због, како је навела, организованих пријетњи и позива на убиство које добија од појединих десничарских група. Истиче да је једну од „најбруталнијих“ пријетњи потписао управо Ловрековић, који у једном свом тексту каже: „Н1 неће питати Маринике. Ми их морамо питати и испитати и ућуткати. Једном за свагда. Све до једне. За почетак снајперски, а касније и артиљеријски. Она или ми“.
У Ловрековићевој реакцији на прве наводе посланице Тепић истакнуто је да не чуди оваква Тепићкина интерпретација новинарског текста, али и да прозвани припадају „једном другом табору, где се ућуткује аргументима и чињеницама“.
„Ми, међутим, лепа Маро, припадамо једном другом табору, где се ућуткује аргументима и чињеницама, оним што вас боли далеко више него несрећног Пају Лешановић Чанков штап или Карана песнице вашег супруга. Не прети, вама, дакле, смрт, него оно чега се сваки другосрбијанац највише боји – истина“, пише Ловрековић у тексту објављеном на порталу Националист.
Из редакције портала ”Националист”, навели су да је вијест о пријетњама Тепићевој управо пласирала Н1, која је потом одбила да објави оригинални деманти Ловрековића, по наређењу главног уредника, који је прво одбио, а затим објавио цензурисан деманти.
Пријатељи и колеге Томислава Ловрековића прокоментарисали су хапшење као удар на слободу медија и одбацили сваки покушај челника бившег режима да баце љагу на његово име.
Један од лидера покрета СНП 1389 и блиски пријатељ и сарадник Ловрековића – Михаило Јањић, рекао је за ”ИнфоСрб” да се ради о харанги коју су оркестрирале структуре бившег ДОС-а.
”Страшно је да се хапсе новинари који не мисле као појединци. Није у питању никаква претња, већ изношење болних истина. Срам да буде све оне који се на овакав начин покушаваји обрачунати са независним новинарством. Искрено се надам да држава то има на уму и да ће поступити исправно у случају Ловрековића. Ово је један велики доказ да још увек досманлијски режим има великог утицаја, али доћи ће и томе ускоро крај.”
Подсјетимо да је Томислав Ловрековић, новосадски новинар и уредник у више редакција, што новина, што медијских портала, сарадник портала ИН4С, ухапшен у Подгорици прошле године од стране полиције режима Мила Ђукановића, а након седмодневног притвора депортован за Србију.
Поред новчане казне од 200 евра, изречена му забрана уласка у Црну Гору на пет година.
„Чињеница да сам третиран као да сам сиријски терориста, а не Србин који је заборавио да се пријави, показује да приводјење на улици није било случајно и да се иза свега крију јефтини политички мотиви“, изјавио је поводом овог догађаја Ловрековић.
Тада је, у свом препознатљивом убојитом сатиричном маниру написао и одговор режимској „Побједи“ под насловом: „Побједа гријеши – Путин ме послао да заскочим даме из ДПС-а“.
Ловрековић је у јавности познат као српски патриота, а у својој последњој акцији намијењеној подизању свијести о Космету, пјешке је прешао пут од 700 километара – од Новог Сада до Призрена.