Након свађа, опет заједно: Потписан Колективни уговор РТЦГ

Потписан споразум о сарадњи РТВЦГ И РТВ Војводина
24/05/2023
Од убиства Душка Јовановића 19 година: Истина о злочину и даље скривена
27/05/2023
Потписан споразум о сарадњи РТВЦГ И РТВ Војводина
24/05/2023
Од убиства Душка Јовановића 19 година: Истина о злочину и даље скривена
27/05/2023

Представници менаџмента Јавног сервиса, Савјета Радио Телевизије Црне Горе и синдиката, потписали су данас Колективни уговор који је био предуслов да запослени у нашој медијској кући добију већу зараду, што би требало да допринесе и додатној мотивацији за рад.

Након потписивања овог јако важног документа, генерални директор РТЦГ Борис Раонић рекао је да ће увијек иниситирати на професионализму.

“Запослени ће имати у просјеку 100 еура већу плату, то је највећа промјена – за око четрдесетак еура већа плата од државног просјека. Преговори за колективни уговор јесу мало дуже трајали, али сматрам да су и остали елменти тог уговора јако повољни за раднике Јавног сервиса и да ће на тај начин они бити мотивисани да преузму ону улогу која и припада Јавном сервису – лидерску улога у свим аспектима медијског свијета”, закључује Раонић.

Предсједница Синдиката запослених РТЦГ Јадранка Дробњак честита радницима Јавног сервиса и каже да се и од малиих ствари може направити велико задовољство.

“Честитам на ономе за што смо се залагали као Синдикат запослених. Да ли је то за све океј, вјероватно није, има и незадовољних, али уговор се може мијењати временом, увијек можемо да исправимо оно што не буде добро”, указала је Дробњак.

Истиче да су некад преговори били мучни али да је задовољна постигнутим.

“Ово је изузетан корак напријед, а наш труд је дошао до циља да се најниже плате заправо највише повећају. То јесте у просјеку 100 еура за оне који су до сад имали најниже плате”, навела је Дробњак.

Предсједница Репрезентативне организације синдиката РТЦГ Славица Крушчић-Васовић сагласна је да је ово корак напријед, као и да постоји могућност измјена овог документа.

“Морамо ићи у корак са медијским законима кад ступе на снагу”, указала је Крушчић-Васовић.

Најбољим реакцијама запослених нада се и предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић.

“Вјероватно да су запослени очекивали да све иде брже али није лако обезбиједити новац и подијелити како то Закон налаже. Вјерујем да је све урађено како треба”, рекао је Дрљевић.

Наводи да треба наћи начин да се удовољи захтјевима и оних радника који су незадовољни.

“Честитам свима и очекујем да имамо што мање трзавица”, закључује Дрљевић.

Влада је на сједници прошле седмице дала сагласност за потписивање Колективног уговора РТЦГ, након што је Министарство финансија одобрило предлог тог документа.

Премијер Дритан Абазовић казао је тада да су расположени да помогну запосленинма који траже веће плате.

Крајем прошлог мјесеца након интензивних преговора два сидниката у нашој медијској кући са менаџментом, постигнут је коначан договор у вези са повећањем зарада запослених у Јавном сервису РТЦГ. Томе је претходио штрајк упозорења једног дијела запослених који су тражили да се ово питање ријеши што прије.

Повећање се односи на раднике из групе Д, а по препорукама Министарства финансија.