Новинари у Српској подржали Ђуричића: Наметнути закон гуши слободу говора

Синдикат медија: Процијенити безбједност Јелене Јовановић
30/07/2021
Француска: Синдикат новинара осудио напад на слободу медија током анти-ковид протеста
03/08/2021
Синдикат медија: Процијенити безбједност Јелене Јовановић
30/07/2021
Француска: Синдикат новинара осудио напад на слободу медија током анти-ковид протеста
03/08/2021

Удружење новинара Републике Српске подржало је новинара Радио-телевизије РС Бранимира Ђуричића који је пријављен по новим кривичним одредбама о негирању геноцида, а удружења новинара у Федерацији БиХ нису реаговала, пишу бањалучке Независне.

Председник Удружења новинара Републике Српске Данијел Симић поручује да је случај новинара јавног сервиса показао да је ширење страха и циљ наметнутог закона, пишу Независне.

“Бранимир Ђуричић је изабран зато што је, с једне стране новинар и уредник РТРС, а с друге стране зато што је функционер унутар Удружења новинара, тако да се згодно ‘намјестио’ за ту улогу у којој они покушавају тужењем познатих особа и угледних новинара да преплаше остатак јавности и да на тај начин постигну ефекат који су жељели постићи наметањем закона”, истиче Симић.

Пријава поднесена против Ђуричића обесмислиће наметнути закон, поручују представници Удружења новинара Србије, а преносе Независне.

Генерални секретар УНС Нино Брајовић сматра да свако, а посебно новинар, има право на слободу говора и мишљења, те преиспитивање одлука, па макар и судских:

“”Мислим да је ова измена Кривичног закона Пандорина кутија која ствара опасност да људима буде угрожено право да промишљају и критикују.”

Правници истичу да је наметнута одлука високог представника у супротности са Уставом БиХ али и Европском конвенцијом о људским правима. Право на слободу говора даје и члан 19. Опште декларације о људским правима. Реч је о начелима и документу усвојеним прије 73 године, наводе још Независне.

Докорашњи Високи представник у БиХ Валентин Инцко изменама Кривичног закона БиХ наментуо је казнене одредбе за негирање геноцида.

Република Српска је на његов потез одговорила изменама својих криивчних одредаба, којима се предвиђа и до 15 година затвора за оне који Српску прогласе геноцидном творевином.

О изменамa би требало сутра да расправља Народнс скупштина Републике Српске.