Новинарске анегдоте: Виски на рачун славе „Политике“!

Вршачки новинар Иван Бабић отворио први приватни Музеј медија у Србији
23/02/2021
Никако до одговорних за медије: Ни Србија још увијек нема секретара за информисање!
26/02/2021
Вршачки новинар Иван Бабић отворио први приватни Музеј медија у Србији
23/02/2021
Никако до одговорних за медије: Ни Србија још увијек нема секретара за информисање!
26/02/2021

Половином прошлог века руководство Љубљане позвало је у посету групу уредника и новинара градских рубрика свих београдских јавних гласила. Вођа пута био је Драган Марковић, директор Студија Б, а две најупечатљивије новинарске звезде били су Ђоко Вјештица и Бане Вукашиновић.

Они су још на аеродрому у Сурчину привлачили пажњу, а стјуаредесе су им у авиону, као привилегованим путницима међу новинарском братијом, доносиле виски, док су остали морали да се задовоље кафом и киселом водом! Чак су их у Љубљани таксисти препознавали и трубећи их поздрављали!

Последњег дана боравка у главном граду Словеније домаћини су гостима из Београда огранизовали излет у Трст. Чим су поседали у аутобус колеге су почеле с зачикавањем на рачун Банета и Ђоке:

– Е, да видимо да ли ће вам келнери у Трсту давати виски, док нама доносе само кафу с киселом!

Разуме се да им италијански таксисти нису фићукали сиренама, нити су конобари препознавали неприкосновене звезде Студија Б и Београдске хронике ТВ Београд!

А онда се десило нешто неочекивано – на заказаном ручку у једном хотелу, тек што су новинари поседали за столове, пришао је конобар и, уместо да пита шта гости пију, запитао је:

– Да ли се међу вама налази неко из „Политике“?

Устао је, изненађен, Дарко Рибникар, тадашњи уредник Београдске рубрике у листу.

– Ви сте Рибникар – упитао је конобар?

– Да, јесам, одговорио је помало збуњено Дарко.

– Наш директор би желео да Вас упозна и моли Вас да свратите до њега кад будете имали времена. Остали могу да наруче пиће по избору на рачун директора хотела.

То је била прилика да Ђока и Бане попију виски, али не на рачун своје популарности, већ на рачун славе најстаријег листа на Балкану.

На основу текста Ненада Ристића, објављеног у „Политици“ у рубрици „Међу нама“ 28. јануара 2020. под насловом – „Две анегдоте о новинарима „Политике“, приредила В. Арсенић.