Округли сто “Синдиката медија”: Новинарство не смије постати политичка реклама

Изабрани представници НВО за израду медијске стратегије
27/05/2021
Србија: Нови предсједник УНС-а Живојин Ракочевић
30/05/2021
Изабрани представници НВО за израду медијске стратегије
27/05/2021
Србија: Нови предсједник УНС-а Живојин Ракочевић
30/05/2021

Организације које се баве медијима у Црној Гори морају више сарађивати у рјешавању заједничких проблема и потребно је да медијска заједница започне континуирани дијалог о томе, оцијењено је на округлом столу који је данас организовао Синдикат медија Црне Горе (СМЦГ). На скупу је најављено да ће бити предложена заједничка иницијатива Влади и Скупштини за хитне измјене Кривичног законика како би се пооштриле казне за нападе на новинаре.

У дискусији “Унапређење медијског законодавства у Црној Гори” су, осим чланова СМЦГ, учествовали представници Института за медије, Медиа центра, Удружења новинара Црне Горе и Грађанске алијансе.

Институт за медије предложио је да се заједнички ради на стратегији медијске писмености, те јачању капацитета уОкругли сто дигиталном окружењу и новим технолошким условима у којима новинари раде.

Представник Медиа центра је указао да етика мора бити кључна тема медијске заједнице. Јасно се морају одвојити новинарски и маркетиншки текстови, како би се побољшали кредибилитет и ниво повјерења у медије, указано је из ове организације.

Предлог Удружења новинара Црне Горе био је да струковна удружења формирају јединствени, независни новинарски клуб, који би имао заједнички став о дефиницији новинара и основним постулатима непристрасног рада. Они су, такође, предложили да се дискусије сличне данашњој одрже у више општина, како би се ојачала сарадња с локалним новинарима који, углавном, раде у тешким економским условима.

Грађанска алијанса предложила је да струковна удружења више раде на едукативним програмима за новинаре. Представник ове организације је, такође, указао на неопходност пружања бесплатне правне и психолошке помоћи у случајевима повреда права новинара и других медијских радника.

Округли сто је једна у низу активности које СМЦГ организује у циљу јачања сарадње међу професионалним удружењима и медијским радницима, те измјена законодавства како би се побољшао медијски амбијент.

Округли сто је дио пројекта „Унапређење дијалога између новинарских удружења и парламената на Западном Балкану за снажнији цивилни сектор“ који финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (Сида), а имплементира Балканска мрежа за развој цивилног друштва (БЦСДН).