Потписана Декларација о унапређењу дијалога о слободи медија на Западном Балкану

Вијек и по новинарства: Када промашена трибина РТЦГ-а упропасти велики датум!
26/11/2021
ЛУПА: Тужилаштво скрива податке из истраге, новинарку Оливеру Лакић нијесу ни саслушали
28/11/2021
Вијек и по новинарства: Када промашена трибина РТЦГ-а упропасти велики датум!
26/11/2021
ЛУПА: Тужилаштво скрива податке из истраге, новинарку Оливеру Лакић нијесу ни саслушали
28/11/2021

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и потпредсједник Синдиката медија Црне Горе (СМЦГ) Радомир Крачковић, заједно са представницима парламената и новинарских удружења из Србије, Босне и Херцеговине и Сјеверне Македоније, потписали су јуче Декларацију о унапређењу дијалога о слободи медија на Западном Балкану.

Из Синдиката медија је саопштено да је циљ Декларације заједнички рад парламената и новинарских удружења и синдиката у региону како би се унаприједили услови рада медија и новинара/ки, побољшала њихова безбједност и јачала слобода медија.

“Потписници су се обавезали да ће заједнички радити на побољшавању постојеће регулативе, нарочито кривичног законодавства, у циљу јачања заштите безбједности новинара/ки и креирања системских рјешења за обезбјеђивање сигурних услова за рад медијских радника”, наводи се у саопштењу.

Они су појаснили да је један од циљева и унапређење правне регулативе у области говора мржње и ширења нетолеранције по националној, религијској, културној, политичкој или било којој другој основи. Подршка јачању саморегулаторним механизмима и повјерења у медије биће један од циљева сарадње потписника.

Крачковић је уочи потписивања казао да је догађај значајан јер покреће дијалог о побољшању услова за рад новинара/ки, али и новинарских стандарда на Западном Балкану, од чега највећу корист могу имати друштва и грађани.

“Само током ове године, СМЦГ регистровао је 25 случајева напада, пријетњи, притисака, вријеђања или ометања новинара и медијских радника што је велики број за земљу са тако малим бројем становника. Тај негативни тренд највећим дијелом резултат је снажне друштвене и политичке поларизације у Црној Гори. И у том дијелу, парламентарци, као представници грађана али и супротстављених политичких опција, имају велику одговорност да утичу на смањивање продубљених подјела чиме би се омогућили и бољи услови за професионалан рад новинара”, рекао је Крачковић.

Бечић је истакао да је интенција највишег законодавног дома у Црној Гори да он уистину буде дом свих грађана.

“Желим да повратимо повјерење грађана, а то ћемо успјети једино у сарадњи са вама, новинарима“, поручио је он.

Потписивањем Декларације, представници парламената у региону и новинарских удружења и синдиката сагласили су се да слични регионални догађаји постану традиција. Планирано је да се у дијалог, у наредном периоду, поред Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине и Сјеверне Македоније, укључе и друге државе региона.