Представљамо награђене УНЦГ: Прва годишња награда – “Спутњик”

Чији су наши медији: Већином у страном власништву
28/01/2022
УНЦГ: Оштро осуђујемо покушај Радио “Котора” да унесе раздор између православних и католика у том граду
30/01/2022
Чији су наши медији: Већином у страном власништву
28/01/2022
УНЦГ: Оштро осуђујемо покушај Радио “Котора” да унесе раздор између православних и католика у том граду
30/01/2022

Предлог да агенција Спутњик добије Годишњу награду Удружења новинара Црне Горе

Међународна информативна агенција Росија сиводња у октобру 2014. годиње покренула је нови пројекат – Спутњик – новинску агенцију која ће емитовати програм на 30 језика у 34 земље света. У јануару 2015. године Спутњик је у Београду почео са емитовањем радијског програма на српском језику.
Спутњик је званични радио државе Русије. Он у Србији правно функционише као представништво кровне куће Росија сиводња, која ради као државни медиј у Москви.
Новинска агенција Спутњик има веб-портал и више получасовне радијске емисије: у три термина током дана емитују се “Вести”, а у вечерњем термину “Интервју”. Суботом Спутњик емитује двочасовни програм посвећен култури на радију Студио Б, док сриједом Радио Новости емитују “Свет са Спутњиком”, такође у трајању од два сата. Све станице које су некад преузимале Глас Русије сада преносе садржаје Спутњика.
Спутњик финансира руска држава, па из тог разлога његово функционисање не зависи од комерцијалних прихода.
Програме Спутњика преноси преко 40 радио-станица из Србије, Црне Горе и Републике Српске.
Спутњик од осталих медија одваја другачији угао посматрања.
Спутњик је своје интересовање проширио на читав регион. Оно што је карактеристично за Спутњик је инсиситирање да сваки текст, прилог за радио емисију, има конкретног саговорника. Интерсантни саговорници, аналитичари и жеља да се досегне до свега што стоји иза појава и процеса, шта их покреће. Спутњик је помно пратио и све што се збива у Црној Гори, од литија, парламентарних избора 2020, па и све остале догађаје након формирања нове власти. Спутњик има намјеру да буде присутан и даље у Србији, Црној Гори и читавом региону, и као утицајан регионални медиј да прати све што се догађа на простору Балкана. Због свега тога предлажемо да Спутњик добије Годишњу награду Удружења новинара Црне Горе које слви 150 година постојања.