Према подацима ИФЈ: У овој години убијена 42 новинара!

Невенка Ћировић изнијела тешке оптужбе на рачун руководства РТЦГ: Шундић знао шта ће да каже Никчевићка, нанио велику штету јавном сервису!
11/12/2020
Одлука УНС-а: Јелена Зорић добитница награде „Александар Тијанић“
14/12/2020
Невенка Ћировић изнијела тешке оптужбе на рачун руководства РТЦГ: Шундић знао шта ће да каже Никчевићка, нанио велику штету јавном сервису!
11/12/2020
Одлука УНС-а: Јелена Зорић добитница награде „Александар Тијанић“
14/12/2020

Претходне три деценије убијено је 2.658 новинара и медијских радника широм света, док је ове године забележено 42 случаја када су колеге на новинарском задатку изгубиле животе, саопштила је Међународна федерација новинара (ИФЈ) поводом Међународног дана људских права.

У свету је прошле године био већи број убистава новинара (49) него ове, али из ИФЈ-а упозоравају да то не може да прикрије „смртоносну опасност и претње са којима се новинари због свог посла суочавају“. Подаци за претходних тридесет година представљају, наводе, позив да се „удвоструче напори“ како би се повећала безбедност новинара.

Према подацима ИФЈ-а, у 2020. години Мексико се налази на првом месту по броју убијених новинара, јер је чак 13 колега насилно изгубило живот, што је четврти пут у претходних пет година да се ова земља налази на врху листе. „Имајући у виду да су новинари у великом броју мета од 70-их и 80-их година, Мексико ће остати најопасније место за новинаре на планети“, наводе у ИФЈ.

На другом месту је Пакистан у којем је убијено пет новинара, док су у Авганистану, Индији, Ираку и Нигерији ове године страдала по три новинара.

Студија ИФЈ-а, која је данас објављена, показује да се најмање 235 новинара и медијских радника тренутно налазе у затвору. На врху те листе, као регион налази се Европа у којој је 91 новинар у притвору, а затим Африка са 62 таква случаја. На трећем месту је азијско-пацифички регион са 47 новинара у притвору, а следе Блиски исток и арапски свет са 33 таква случаја.

Налази ИФЈ-а показују да су грађански немири и протести повезани са изборима довели до масовних хапшења новинара, као што се десило у Белорусији. Било је хапшења и када су новинари извештавали о вирусу корона, попут трагичног случаја у Египту када је новинар због лажне оптужбе у притвору оболео од короне, а затим преминуо.

ИФЈ истиче да је половина убистава новинара у претходних тридесет година била у земљама које су претрпеле рат, криминал и корупцију, али и катастрофални слом закона и реда. На првом месту налази се Ирак са 339 убиства, затим Мексико (175), Филипини (159), Пакистан (138), Индија (116), Руска Федерација (110), Алжир (106), Сирија (96), Сомалија (93) и Авганистан (93).