Размјере пљачке у РТЦГ: Тамари 2000 евра мјесечно, за Дарка се још не зна!

Неђељко Рудовић в.д. директора Директората за медије
23/09/2021
“Пут до успјеха”- Живојин Ракочевић, предсједник Удружења новинара Србије
24/09/2021
Неђељко Рудовић в.д. директора Директората за медије
23/09/2021
“Пут до успјеха”- Живојин Ракочевић, предсједник Удружења новинара Србије
24/09/2021

Нови генерални директор РТЦГ Борис Раонић поручио је на сједници Савјета те куће, да ће сваки сегмент и ранија финансијска пословања детаљно преиспитати. Чланица Савјета Маријана Цамовић Величковић затражила је данас на сједници од новог руководства да преиспита уговоре које је склапао претходни менаџмент, међу којима је и Уговор о паркингу са Анд 1.

Када је, под којим условима и за колико новца, ранији Менаџмент РТЦГ дао у закуп паркинг испред зграде ресторану “АНД1”, није сасвим јасно.

Чланица Савјета Маријана Цамовић Величковић казала је да никада нијесу саопштени детаљи тог уговора. Замолила је Савјет и Менаџмент да га преиспитају.

Он важи до краја сљедеће године и по томе 1470 евра добија ТВЦГ за 35 паркинг мјеста. Ако знамо да они намјање по 50 центи наплаћују по један сат, онда они за три дана буквално исплате оно што су дужни да плате Јавном сервису, а остало је све чиста добит. То мислим да дође по четири цента обавеза према РТЦГ по паркинг мјесту мјесечно. Неко је омогућио да се ти људи богате на рачуин РТЦГ-а, казала је Цамовић Величковић.

Раонић је саопштио да су на основу извјештаја процјенитеља дошли до цифре.

Ја сам свакако тај и већину уговора преиспитао, али то је само врх леденог бријега. Апсолутно сам сагласан да све треба да буде предмет додатних ревизија и анализа. Имаћемо прилику да изаберемо и комерцијалне ревизоре. Финансијско пословање биће предмет свих институција које су надлежне да то контролишу. И не само то, него и за бројне друге ресурсе у вези са овом кућом који нијесу на адекватан начин поштовани, рекао је Раонић.

Јавни сервис расписаће и тендер за набавку лед видео зида, вриједности 220 хиљада евра са ПДВ, што је како су навели неопходан корак ка модернизацији ТВЦГ.

Савјет је саопштио и да је за емисију Телескопија мјесечно издвајано двије хиљаде евра, а да с друге стране још не знају колико је новца издвајано за емисију Жива истина.

Зашто није покренут дисциплински поступак против екипе ТВЦГ у вези са инцидентом у Цетињском манастиру, када су новинарка и камерман Татјана Шуковић и Драган Томашевић жељели да снимају унутрашњост тог здања, интересовало је чланицу Савјета Маријану Цамовић Величковић.

Менаџмент је Савјету доставио информацију да је запосленима указано на пропуст. Но, Цамовић Величковић пита зашто је у том тренутку директор продукције био са камером ТВЦГ на терену:

“Је ли могуће да у ТВЦГ нема сниматеља него да директор мора тај дио посла да ради, ако је тако то је велики проблем”.

Генерални директор Борис Раонић још једном је објаснио да запослени нијесу били на задатку који се тиче РТЦГ. Упитан зашто нијесу покренули дисциплински поступак Раонић каже:

Отишли су на своју руку. Постоји други дио ствари, шеф продукције како може да буде камарман то је био један од разлога зашто се није могла добити информација на вријеме, а онда када се није добила информација прошао је рок од ри дана у коме се може од дана сазнања покренути дисциплински поступак”, казао је Раонић.

Цамовић Величковић проблематизовала је рок од три дана, наводећи да је ипак 15 дана, но сада је , казала је, свакако пропуштен.

Покренута је и прича за рјешавање стамбеног питања запослених у РТЦГ и изградња стамбено пословног објекта на Старом Аеродрому.

Савјет је тражио да се члановима доставе све одлуке ранијег Менаџмента које су до сад доношене у вези са тим питањем, те су казали да ће се убрзо, изјаснити о даљим потезима.

Поучени ранијим искуствима негативним, из нашег друштва уопште ово су јако осјетљиве ствари и не бих желио да ико од нас учествује у нечему што није сасвим јасно, истакао је Филип Лазови