Савјет РТЦГ: Без гласања о захтјеву да Дрљевић буде разријешен

Тамара Вујовић: Сарадња са међународним партнерима кључна за унапређење норматива медијског сектора
23/12/2023
УНЦГ поводом расподјеле новца за плурализам медија: Зле паре докторице Тамаре и Недељка – господо, тражимо оставке!
27/12/2023
Тамара Вујовић: Сарадња са међународним партнерима кључна за унапређење норматива медијског сектора
23/12/2023
УНЦГ поводом расподјеле новца за плурализам медија: Зле паре докторице Тамаре и Недељка – господо, тражимо оставке!
27/12/2023

Савјет РТЦГ неће гласати о иницијативи да предсједник тог тијела Веселин Дрљевић буде разријешен. То је одлучено на данашњој сједници већином гласова. Иницијативу за разрјешење Дрљевића поднијела је Маријана Цамовић Величковић. На почетку сједнице Савјета, члан тог тијела, Филип Лазовић, предложио је да не разматрају тачку дневног реда која се односи на иницијативу за разрјешење Дрљевића.

Након краће расправе о том питању, одлучено је већином гласова да се о том питању не гласа.

Другачијег мишљења били су само Цамовић Величковић и Предраг Мирановић.

Током расправе, Мурић се сагласила са Лазовићем да о том питању не треба расправљати, јер, како сматра, за то нема основа.

“Нема утемељења да се гласа за смјену Дрљевића и мислим да је треба склонити”, сматра Мурић.

Предраг Мирановић је рекао да ће искористити право да о свему говори, а нијесу му спорни аргументи које су колеге изнијеле.

“Али мислим да је добро о свему да попричамо. Ако је воља већине да се промијени назив тачке и то може, али мислим да треба да разговарамо”, сматра Мирановић.

Цамовић Величковић је рекла да је у допису тражила иницијативу за разрјешење Дрљевића и инсистира да се о томе расправља јер, како сматра, сви треба да кажу што имају.

“Мени је важно ако ви желите да он остане за предсједник јер ће ми бити јасно за које се вриједности ви залажете”, рекла је она.

Казала је да је нико не информише о сједницама и да је ускраћена за информације, што је Дрљевић негирао, рекавши да се није интересовала за оно што Савјет ради.

Говорећи о програмско продукционим плановима, генерални директор РТЦГ Борис Раонић рекао је да су као менаџмент морали да се воде важећом легислативом и да су тако и направили план.

“Ако будемо имали мање средстава него прошле године, како је то предвиђено новим Законом о РТЦГ мораћемо да мијењамо план и да радимо ребалнас буџета” нагласио је Раонић.

Марија Томашевић в.д. директорице Телевизије Црне Горе, рекла је да је сагласна са Раонићем и да је проблематично ако се Јавном сервису ускрати новац који су имали до сад.

“Јасно вам је да се план наслања на установљену програмску шему. Добар програм има и добру шему и знају гледаоци шта да очекују. Оставићемо приме тиме емисије, оне се исто зову, али ослушкујемо потребе гледалаца и има измјена – појачали смо емисије забавног програма и вратили смо их у приме тиме термин па је то добро, али мораћемо нажалост, ако дође до скраћења буџета, да одустанемо од емисија које су нове”, истакла је Томашевић.

Урађена су три филма и планира се једна серија, али све зависи од новца.

“Водили смо рачуна да модернизујемо студио и модерна је технологија у питању и слика је врло важна па смо ту радили искораке”, рекла је Томашевић.

Казала је да су све ускладили са буџетом за који су мислили да ће га имати.

Милан Кнежевић директор Радија Црне Горе казао је да емитују 120 сати програма те да ће имати онлине канал на албанском језику.

Имају 88 запослених, али, како каже брине га што 29 запослених има више од 60 година.

“Значи једна трећина је старија од 60 година. Од тога скоро 70 одсто је новинара” навео је Кнежевић.

Директорица онлине медија Бојана Чађеновић, подсјетила је да је медиј којим руководи најкомплекснији те да се ради додатно на синергији са РТВ-ом.

“Имаћемо новине и то је рубрика “Шест у шест” и то ће бити замишљено као пресјек шест главних вијести у току дана. Имаћемо компилацију дневне инфромативе, а уочили смо да је спортска област јако популарна па ћемо радити на афирмацији спорта и ту мислим на репортаже, текстове и интервјуе које ћемо радити”, казала је Чађеновић.

Рекла је да ће бити новина у области праћења здравих стилова живота.

“Имамо више колумни и план је да их имамо свакодневно из различитих области..Друштвене мреже радиће више на промоцји продукције РТЦГ, с тим што ћемо повећати промоцију радијских садржаја, нарочито јер смо то препознали као важно”, казала је Чађеновић.

Поменула је и ОТТ платформу на којој ће се дистрибуирати РТЦГ продукција.

“Важно је да та платформа обухвата стримове локалних јавних емитера и надам се да ће да привуче млађу популацију јер нам је то циљ”, навела је Чађеновић.

Чланица Савјета Милица Шпајак похвалила је тим који ради на Порталу.

“Морам да похвалим читав тим људи који тамо ради, јер је раније увијек било доста коментара и критика на рачун Портала и увијек су били на мети, а сад примјећујем, јер пратим Портал, да је богатији и разноврснији, да имају колумне које су разноврсне, а редакција друштвених мрежа је таргетирала млађу публику и то је јако важно” прецизирала је Шпајак.

Нарочито је похвалила опцију која је недавно уведена “читај ми”, а која пружа могућност читања свих текстова на Порталу Јавног сервиса.

Сва три документа, планови за Телевизију, Радио и Портал су усвојени са шест гласова за, а Цамовић Величковић није гласала.

Сједници присуствују Филип Лазовић, Амина Мурић, Веселин Дрљевић, Маријана Цамовић Величковић, Наод Зорић, Предраг Мирановић и Милица Шпајак.

Савјет ће о финансијском плану Јавног сервиса за 2024. годину гласати у петак.