Сазнања: Весна Меденица ометала истрагу о убиству душка Јовановића!

Што прије усвојити пооштрене казне за нападе на новинаре
31/08/2021
Срзентић-Раонић: РТЦГ да прати трендове?!
01/09/2021
Што прије усвојити пооштрене казне за нападе на новинаре
31/08/2021
Срзентић-Раонић: РТЦГ да прати трендове?!
01/09/2021

Бивши начелник Центра безбједности (ЦБ) Подгорица Милан Вујановић тврди да је Весна Меденица као врховни државни тужилац опструирала истрагу о убиству главног и одговорног уредника „Дана“ Душка Јовановића.

Он тврди да је Меденица од почетка знала за службену забиљешку са признањем данас јединог осуђеног за то убиство Дамира Мандића, али није реаговала и одмах упутила тужиоца у ЦБ Подгорица. Како се касније испоставило, то је била кључна ствар која је утицала да се убиство Јовановића никада потпуно не расвијетли.

Фамозна службена забиљешка сачињена је у ЦБ Подгорица 5. јуна 2004. године, свега неколико дана након убиства уредника „Дана“. У њој је Мандић детаљно описао и улогу Вука Вулевића у том злочину, али тај Беранац никада због тога није процесуиран.

Весна Меденица је одбила да говори о случају убиства Душка Јовановића.

– Хвала на понуди, али професионализам коме сам покорна ограничава ме на овај вид сарадње. Уколико надлежни државни органи процијене да би им мој исказ био од користи, радо ћу се одазвати – казала је Меденица.

Помоћник директора Управе полиције Дејан Кнежевић истакао је да је неопходно да се утврди ко су налогодавци и организатори злочина.

– Управо формирани тим Управе полиције прикупља нове евентуалне доказе, нова сазнања, али уједно и анализирамо поступање или непоступање државних органа у претходном периоду. Могу да кажем да до сада нисмо препознали да је неко од државних органа или институција прикривао трагове или ометао истрагу. У случају да се утврди да је неко то радио, са задовољством ћемо га процесуирати у складу са законом – рекао је Кнежевић.

Вујановић је казао да је спреман да о опструкцијама истраге о убиству Јовановића свједочи пред надлежним државним органима.

– Имамо приведено лице које сумњичимо за учешће у кривичном дјелу. Оно је приведено негдје око поноћи. По закону смо имали могућност да узмемо квалитетну изјаву, која би била доказ у кривичном поступку, а услов за то је да ту изјаву узме државни тужилац, уз присуство службеног лица из полиције и адвоката осумњиченог. То се није десило из разлога што су надлежни тужиоци дошли да то раде 13 сати послије позива, односно лишења слободе осумњиченог – рекао је Вујановић за Мрежу за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА. Он је појаснио да је службена забиљешка неслужбени акт који се користи у полицији да се забиљеже одређени догађај и околности које су му претходиле.

– Службена забиљешка о саслушању Дамира Мандића сачињена је од стране овлашћених службених лица, не могу сада да саопштим имена – све је то већ познато и све је у судским документима, која су је предала мени као начелнику. Ја сам одмах о томе обавијестио све које је требало да обавијестим – директора полиције, Орландића и све остале, а након веома кратког времена ту информацију, односну ту фамозну службену забиљешку, добио је и надлежни државни тужилац – казао је Вујановић.

Саговорник ЛУПЕ поводом овог нерасвијетљеног злочина био је и адвокат Будимир Будо Дармановић, који је недавно преминуо. Он је указао да службена забиљешка о саслушању Дамира Мандића никада није овјерена.

– Та службена забиљешка није заведена. Да је све то урађено, она би имала снагу доказног материјала и вјероватно би била путоказ да се процесуира поступак и против свих лица која је Дамир Мандић означио као лица која су учествовала у убиству Душка Јовановића – рекао је Дармановић.

Вујановић је испричао да су прво имали састанак са тадашњим врховним државним тужиоцем Весном Меденицом, која је касније постала предсједница Врховног суда Црне Горе.

Прво смо имали састанак са тадашњим врховним државним тужиоцем Весном Меденицом и њеним сарадницима у канцеларији Мића Орландића. Тада смо им презентирали све што имамо, до у најситније детаље. Знајући који нас посао чека, ја сам тада тражио од Меденице да надлежни тужилац буде неко ко је мало искуснији, јачи у комуникацији са полицијом и неко ко може боље да разумије који све ту проблеми могу да буду и које су то криминалне групе против којих треба све то да радимо, итд. Нисам, наравно, то добио, а послије се чак дешавало да ја на суду свједочим и да ме питају о службеној забиљешци, а она је исту ноћ предата тужилаштву. Тужиоца у том предмету није било – осим сликом, без тона, без учешћа, без усмјеравања полиције, захтјева, налога, без игдје ишта – тврди Вујановић.

Истражни судија Радомир Рацо Ивановић рекао је да би отишао у ЦБ Подгорица да је био тужилац.

– Ја бих пошао до полиције да сам био тужилац. Као судија никада не бих ушао у зграду полиције јер ја немам ништа са полицијом. Зашто тужилац то вече није пошао у полицију не знам – казао је Ивановић.

Помоћник директора Управе полиције Дејан Кнежевић сматра да је неблаговремена реакција тужилаштва, односно одлагање саслушавања осумњиченог лица, одредила даљи ток истраге.

– Да је Дамир Мандић у датом моменту правовремено саслушан и да су прикупљена потребна обавјештења, мислим да би ово кривично дјело било расвијетљено у цјелости – рекао је Кнежевић.

Бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић, који је сада савјетник за одбрану и безбједност предсједника државе, тврдио је да нема службене забиљешке о саслушању Дамира Мандића сачињене 5. јуна 2004. године. Иако је он то тврдио и на суду, испоставило се да је у питању нетачна информација.

Милан Вујановић је истакао да у државном тужилаштву Црне Горе и дан-данас има доста професионалаца и поштених људи.

– Зашто ми тада нисмо добили никога од тих тужилаца који имају све могуће људске квалитете, плус врхунске професионалне квалитете? Ми такве нисмо добили. Нећу да причам о ангажовању Новака Ражнатовића (који више није тужилац), јер му ја нисам био шеф. Зна се ко је њему био шеф. Тај ко му је био шеф требало је да га пошаље у полицију у року од пола сата од пријема наше информације, да види шта се тамо догађа, а није се догађало нешто небитно, већ битно. Тадашњи врховни државни тужилац Весна Меденица је искључиви кривац за лоше резултате у истрази о убиству Душка Јовановића. Ја само знам да сам као шеф полиције и члан тима тражио хитан састанак и добио га. Весна Меденица је дошла на тај састанак у канцеларији Мића Орландића. Два састанка смо одржали у два дана, али први је био битан, гдје је све презентирано до у најситније детаље, а резултат је био нула. Прекрижена нула – рекао је Вујановић.

Ово истраживање је реализовано уз помоћ Фондације „Правда за новинаре“ (ЈФЈ), невладине организације са сједиштем у Лондону. ЈФЈ финансира новинарске истраге о насилним злочинима над медијским радницима и помаже професионалним и грађанским новинарима да умање ризик.

ДАН