Саопштење УНЦГ: Тражимо оставке у РТЦГ-у, новинарство спасити од полтрона ДПС-а!

Духовна герила: Умрежено друштво и мас-медији!
23/11/2020
Лисица и ждрал: Новинарство у једној лекцији
24/11/2020
Духовна герила: Умрежено друштво и мас-медији!
23/11/2020
Лисица и ждрал: Новинарство у једној лекцији
24/11/2020

Удружење новинара Црне Горе позива руководство и Савјет РТЦГ-а да поднесу оставке и омогуће да у ову кућу дођу професионали новинари који ће спасити под тим кровом што се може спасити (уколико је нешто и остало за спашавање). Протекла три мјесеца РТЦГ се показао као вјерни слуга ДПС-а и умјесто да буде сервис свих грађана, та кућа је била лична меијска гарда ДПС-а и њеног шефа. Пошто поштујемо основну интелегенцију наших грађана, а о новинарима и да не говоримо, сматрамо да овај захтјев не треба посебно образлагати. Све је јасно да јасније не може бити и таман толико је јасно да постојеће руководство и Савјет те куће више не могу да воде уређивачку политику РТЦГ-а и било би најбоље за све да се они повуку без буке, испразне канцеларије, пођу кућама и омогуће неким новима људима да уведу ред и професионалне стандарде у рад те куће.

УНЦГ зна да се у РТЦГ-у већ годинама толерише нерад, а награђује полтронство ДПС-у. Милиони обичних грађана се троше за варијабиле неспособних новинара, односно медијских јастреба ДПС-а. Познато нам је да су милиони залудно потрошени на модернизацију технике, коју нити ко има да постави, управља са њом и користи је. Милионске суме се издвајају за рад РТЦГ чије поједине редакције дуго година ништа не раде, осим што редовно примају плате. У овом корона времену издвајања за РТЦГ нијесу смањена, иако је рад ове куће ограничен на дневне информативне емисије и понеки политички или неки други интервју. Армија новинра сједи кући и прима плате о којима остали новинари могу само да сањају. Наравно, за све то су криви они који су на челу РТЦГ-а, али и они који примају редовне апанаже, а налазе се у Савјету те куће.

Нова власт уколико поштује најосновнија демократска правила и уколико је барем у сну чула правила новинарског кодекса дужна је да се посебно позабави овом кућом. Уколико се буде чекала редовна процедура избора нових људи у РТЦГ-у протећи ће мјесеци, а до тада медијска гарда ДПС-а под њеним кровом радиће што и до сада-биће сервис ДПС-а! Нова власт је на великом испиту када се ради о РТЦГ-у и не може њен (не)рад посматрати скрштених руку. Уколико их закон у томе спречава, онда је дошло вријеме да се закони мијењају како стари не би штитили нерад и новинарско слуганство као парадигму успјешног новинарства.

Незахвално је и није колегијално критиковати своје колеге, али достина која се у РТЦГ зове новинрима не заслужује да се новинарима зову. Домаће новинарство стаће на ноге тек онда када се ослободи залуталих појединаца (није их мало) који преко наше професије граде политичке каријере и на том путу газе све што би требало новинарима да буде светиња.

УНЦГ сматра да је РТЦГ посљедња три мјесеца јасно показала под чијом је шапом и кога штити. Грађане и професију сигурно не!

 

За УНЦГ

Тихомир Бурзановић, предсједник

Иван Милошевић, генерални секретар