Синдикат медија: Забрињавајуће, у овој години 25 напада на новинаре

У организацији РТЦГ-а: Вијек и по црногорског новинарства!
20/11/2021
“Наглас”: Новинарство у траговима
23/11/2021
У организацији РТЦГ-а: Вијек и по црногорског новинарства!
20/11/2021
“Наглас”: Новинарство у траговима
23/11/2021

Црногорски новинари и новинарке раде под константним притисцима, што доказују и недавна дешавања. Чак четири новинара и новинарке били су изложени различитим пријетњама и притисцима током претходних седам дана, искључиво због бављења својим послом.

Синдикат медија Црне Горе оштро осуђује све врсте притисака на рад посленика јавне ријечи, без обзира да ли они долазе од политичара, јавних личности или грађана. Нашим колегиницама и колегама мора бити омогућено да се својим послом баве слободно и без страха.

Новинари Вук Вујисић и Борко Ждеро недавно су били мете пријетњи грађана због извјештавања о експлоатацији шљунка на Морачи, док је новинарка Николета Ракочевић вербално нападнута у Мојковцу, поново због медијског извјештавања о предизборним активностима у том граду. Новинар Ненад Зечевић позван је да свједочи у Вишем тужилаштву због писања о безбједносном сектору, што се може доживјети као притисак због неслагања за извјештавањем.

У досадашњем току 2021. године регистровано је чак 25 напада, пријетњи и притисака на новинаре и новинарке, што је апсолутни рекорд броја инцидентних ситуација и још један показатељ да медијски радници у Црној Гори раде под константним ризиком од напада, пријетњи и притисака.

Сматрамо да су најављене измјене Кривичног законика у дијелу појачавања кривично-правне заштите пријеко потребне и апелујемо на надлежне институције и посланике и посланице да у што скоријем периоду буду усвојене. Осим тога, неопходно је радити и на изради свеобухватне анализе ризика рада новинара и новинарки са јасним противмјерама за његово смањење и сузбијање, на чему ће Синдикат медија, у сарадњи са надлежним институцијама и партнерима, радити у наредном периоду.