Синдит медија: Новинари ни приближно положају који заслужују, сјутра пет минута ћутње поводом Дана слободе медија

У Пекингу одржан Трећи глобални форум медијских иновација
01/05/2024
Поводом Дана слободе медија: Ни након 20 година није разјашњено убиство Душка Јовановића
03/05/2024
У Пекингу одржан Трећи глобални форум медијских иновација
01/05/2024
Поводом Дана слободе медија: Ни након 20 година није разјашњено убиство Душка Јовановића
03/05/2024

Синдикат медија Црне Горе (СМЦГ) позвао је запослене у црногорским медијима да се сјутра придуже регионалној акцији Пет минута громогласне тишине, која се организује поводом 3. маја Свјетског дана слободе медија.

“Са Пет минута громогласне тишине треба јасно да искажемо своју синдикалну и професионалну солидарност и одлучност у намјери да заштитимо права која нам припадају”, поручили су из Синдиката.

Они су позвали запослене у медијима да се сјутра, од 11 сати и 55 минута до 12 сати, укљуће у акцију, и да у том периоду прекину са радом, објављивањем информација и емитовањем програма.

У прогласу СМЦГ поводом Свјетског дана слободе медија наводи се да се медијске слободе и положај запослених у црногорским медијима, иако је било најава, у битном нијесу промијениле ни током протекле године.

„Тако да “седма сила” и даље не заузима ни приближно положај у друштву који би нашој професији требало да припада“, каже се у прогласу.

Наводи се да је, током прошле године, дошло до незнатног раста зарада у једном дијелу медији, али је инфлација анулирала та повећања која због тога нијесу довела до бољих услова живота запослених у медијима.

„Остали смо на старом – испод државног просјека када су зараде у питању и да се сами сналазимо радећи по више послова који често немају везе са новинарством“, пише у прогласу.

Истиче се да се, осим ријетког социјалног дијалога на нивоу медија, десио и први у историји штрајк запослених у Јавном сервису Радио и Телевизији Црне Горе, након којег су колеге, након неуспјешних више од пола године преговора, успјели да потпишу нови Колективни уговор.

У прогласу се наглашава да проблем остаје велики број локалних јавних емитера који имају озбиљних проблема са финансирањем, као и мали медији којима се готово не може ући у траг када је цијело пословање у питању, па самим тим ни однос према запосленим, ако их и има у формалном смислу.

Из СМЦГ су указали да се, када се говори о црногорским медијима, обично мисли на десетак маинстреам медија.

„А заборавља да медијску заједницу чини више од 200 медија који производе какав такав медијски садржај, који добијају државни новац кроз разне фондове, а о великом броју њих се готово ништа не зна и не пријављују да имају запослене“, додали су из СМЦГ.

Како су навели, и даље се чека доношење сета медијских закона.
Из СМЦГ су истакли да од тих закона очекују да поправе положај запослених у медијима у смислу унапређења професионалног интегритета, као и да обезбиједе финансијску сигурност и уредничку независност локалних јавних емитера.

Они су нагласили да је по броју напада на новинаре забиљежен одређени напредак, јер је са 28, тај број смањен на 16 током прошле године.

„Али са забрињавајућим поновним трендом раста током ове године када смо регистровали већ девет инцидената разних врста“, каже се у прогласу.

Наводи се да и даље постоје високо позиционирани носиоци државних фукција који олако и без осјећаја одговорности пријете новинарима и новинаркама.

„Али и полицију и тужилаштво који су наставили да буду прилично ажурни када је у питању откривање и процесуирање нападача“, додаје се у прогласу.

Из СМЦГ су казали да је њихова заједница расла и да их сада има око 700.

„Има нас у приватним, локалним и медију чији је власник држава“, рекли су из СМЦГ.

Они су нагласили да Секција младих Синдиката прави значајне искораке и свакодневно шири своју базу младих и ангажованих медијских радника који желе да раде за професионалне медије у којима желе добре услове рада.

„Вјерујемо да је будућност медијске заједнице, па и синдикализма, управо на њима и могуће да они и њихов ентузијазам и посвећеност представљају посљедњи покушај новинарства да буде оно што би требало да буде – рад у јавном интересу и борба за право јавности да зна у каквом друштву живимо“, закључује се у прогласу Главног одбора СМЦГ.