Случај убиства Душка Јовановића: ВДТ ћути о саслушању актера у истрази о злочину

Мојковац: Комеморативна сједница поводом смрти Мирка Јаковљевића
28/03/2023
Синдикат медија: Прошле године 28 напада на новинаре
31/03/2023
Мојковац: Комеморативна сједница поводом смрти Мирка Јаковљевића
28/03/2023
Синдикат медија: Прошле године 28 напада на новинаре
31/03/2023

Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама о случајевима напада на новинаре до данас није обавијештена да ли је Врховно државно тужилаштво (ВДТ) поступило по њиховој препоруци да се у истрази о убиству главног и одговорног уредника “Дана” Душка Јовановића саслушају полицијски службеници, тужиоци и судије који су учествовали у истрази о овом злочину. То је за “Дан” казао потпредсједник Комисије Зоран Миљанић, који је објаснио да су из тог разлога тражили састанак са вршиоцем дужности ВДТ-а Татјаном Беговић.

Комисија је још крајем прошле године упутила сет препорука ВДТ-у, којима је тражила да се у циљу интензивирања истраге о убиству оснивача “Дана” поново саслушају тадашњи високи полицијски функционери и службеници Веселин Вељовић, Тихомир Гачевић, Бранислав Живковић, Милан Вујановић, тадашњи тужилац Љиљана Кликовац и судија Радомир Ивановић. Тражено је и саслушање тужиоца Новака Ражнатовића, али је он у међувремену преминуо.

Миљанић је казао да су добили одговор из ВДТ-а, одакле су их обавијестили да ће до састанка доћи, али не ове недјеље, због заузетости тужитељке.

– Комисија за праћење истрага о нападима на новинаре затражила је састанак са в.д. врховног државног тужиоца Татјаном Беговић јер нијесу испоштоване препоруке за саслушање лица која су учествовала у истрази о убиству Душка Јовановића. Комисија до данас није добила никакву информацију из ВДТ-а да је урађено било шта по том питању – прецизирао је Миљанић.

Он је казао да је пракса да институција којој је Комисија упутила неке препоруке о томе дописом упозна то тијело, што се у овом случају још није десило, иако су препоруке дате крајем прошле године.

Комисија је у последњем извјештају указала на бројне пропусте у истрази о убиству Јовановића, које се догодило 27. маја 2004. године. Констатовано је да су високи полицијски функционери Тихомир Гачевић и Бранислав Живковић 5. јуна 2004. године у Центру безбједности Подгорица сачинили службену забиљешку о информативном разговору са до сада јединим осуђеним саучесником у убиству Дамиром Мандићем, коју нису евидентирали, нити су је завели у службеним евиденцијама Управе полиције, у складу са законом.

Наводе да је сачињавање предметне службене забиљешке у исказу пред Вишим судом у својству свједока 21. јуна 2005. потврдио Милан Вујановић, тада начелник Центра безбједности Управе полиције Подгорица, као и Више државно тужилаштво у својој информацији упућеној Врховном државном тужилаштву.

Комисија је тражила да се у својству свједока саслуша и некадашњи директор Управе полиције Веселин Вељовић, и то “на околности да је на захтјев Вишег суда у Подгорици дана 30. јануара 2006. писано обавијестио наведени суд да у Управи полиције не постоји, нити је званично заведен документ – службена забиљешка у вези с наводним информативним разговором са оптуженим Дамиром Мандићем, на околности његових сазнања везаних за убиство Душка Јовановића, уз понуду за полиграфско тестирање”.

Саслушње Вујановића је тражено због саслушања Мандића и састављања службене забиљешке, док је препоручено да се тадашњи тужилац Ражнатовић саслуша на околности његовог комплетног поступања, односно непоступања у ноћи убиства.

Комисија је дала препоруку да се у својству свједока саслушају и Иван Ђукић, Веселин Вучељић и Урош Марчетић, на околности продаје и затамњења стакала на “голфу 3” из којег је пуцано на Јовановића.

За све њих је препоручено да им се приликом саслушања понуди полиграфско тестирање.

Тражили и да се у истрагу укључе страни експерти

Комисија је раније затражила да се у истрагу о убиству Јовановића укључе и страни експерти. Миљанић је казао да још немају повратну информацију у том правцу, те да су имали неке разговоре о томе.

Извор: Дан