Смрт Славка Ћурувије не смије остати трајни печат на савјести друштва

Деценија Синдиката медија: И штрајковаће за веће плате новинарима
13/04/2023
Искушења Савјета РТЦГ: VIVA Лас Вегас
20/04/2023
Деценија Синдиката медија: И штрајковаће за веће плате новинарима
13/04/2023
Искушења Савјета РТЦГ: VIVA Лас Вегас
20/04/2023

Представници Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ), Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Славко Ћурувија Фондације су на челу колоне носили транспарент којим су и поручили да је истина њихова победа.

Скупу је присуствовало и неколико представника међународних организација, међу којима је била и председница Европске федерације новинара (ЕФЈ) Маја Север, која је рекла да је дошла како би подржала новинаре у Србији. Север је истакла да је најважнија организована подршка новинарима, како би били заштићени од све чешћих напада.

Новинари у Србији су и даље под ударом напада, претњи и организованих хајки. Славко Ћурувија, покојни колега, такође је био усред таквих хајки пре него што је убијен. Зато је сада на овом месту најважније поручити – пружамо подршку и изјављујемо саучешће породици, пријатељима, колегинициама и колегама. Да се никада ово више не понови и да правда угледа светлост дана, додала је.

Уколико не буде правде за Славка Ћурувију, како је рекао председник УНС-а Живојин Ракочевић, његова смрт ће остати трајни печат на савести друштва.

Новинари запалили свеће поред спомен-плоче на месту где је Славко Ћурувија убијен (фото: УНС/ А. Ничић)

 Новинари запалили свеће поред спомен-плоче на месту где је Славко Ћурувија убијен (фото: УНС/ А. Ничић)

 

Смрт Славка Ћурувије је преломни тренутак у нашем новинарству и уколико она не буде решена по правди, нећемо много тога очекивати од истраге и правде за Милана Пантића, Даду Вујасиновић. Колико ће нам тек наде недостајати за 17 убијених, отетих и несталих колега на Косову и Метохији – Срба, Албанаца и странаца, додао је Ракочевић.

Да би правична пресуда била знак да у Србији не могу некажњено да се убијају новинари истакао је и председник НУНС-а Жељко Бодрожић, додавши да се све чешће дешавају напади и притисци на новинаре.

Представници новинарских удружења у Светогорској (фото: УНС/А. Ничић)

 Представници новинарских удружења у Светогорској (фото: УНС/А. Ничић)

 

Судбина Славка Ћурувије и других наших колегиница и колега који су трагично завршили опомиње нас не само да морамо да исправимо неправду и да истражимо сва та убиства него и да стварамо друштво у којем ће се новинарски рад поштовати и у којем ће новинари моћи безбедно да раде свој посао, рекао је.

О значају правоснажне пресуде која се ускоро очекује говорио је и председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић.

Мислим да је то веома важан тренутак у историји српског новинарства – да се на овом примеру покаже да насиље и претње над новинарима и убиства новинара никада неће проћи некажњено, колико год година прошло. У овом случају, убиство Славка Ћурувије ће после 24 године доживети свој епилог на суду и очекујем да се исто догоди и са убиством Милана Пантића, разјашњавањем смрти Даде Вујасиновић и многих других случајева, рекао је Матић.

Додао је да ће медијска заједница настојати да свакодневни притисци, претње и напади не прођу некажњено.

Подсетимо, Славко Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године испред зграде у којој је живео, у данашњој Светогорској улици.

Очекује се одлука Апелационог суда о жалбама на другу првостепену пресуду Специјалног суда.

Извор: УНС