Србија, “Нова С” и “Н1”: Медијски мрак без професионалних новинара

Неетичко новинарство и последице
08/12/2022
ИФЈ: Ове године у свијету убијено 67 новинара
09/12/2022
Неетичко новинарство и последице
08/12/2022
ИФЈ: Ове године у свијету убијено 67 новинара
09/12/2022

Detail of the national flag of Serbia waving in the wind on a clear day. Democracy and politics. European country. Selective focus.

Телевизије Нова С и Н1 од поноћи 6. децембра уместо редовног програма емитују телоп са црним екраном на коме је исписана порука “Мрак у Србији, без слободних медија”. Порука је јасна – овако би изгледала медијска сцена у Србији да нема професионалних телевизија, а саговорници Данаса су једногласни – без Н1 и Нове С у нашој земљи би заиста завладио медијски мрак, те не бисмо били много другачији од Северне Кореје.

На питање каква би била медијска сцена Србије без Н1 и Нове С, новинарка Тамара Скроза каже да би била „ослобођена“ појма телевизије као средства информисања.

– Истовремено, међутим, не би требало заборавити да Н1 и Нова, колико год били значајни, нису и једини професионални медији и да има још неких, исто тако угрожених, које такође може да прогута мрак. У комбинацији са евентуалним нестанком телевизија, то би била истинска катастрофа по ову државу и ово друштво – указује Скроза.

Потпредседник УНС-а Слободан Ћирић истиче да би медијска сцена без ових телевизија згледала као ноћас и данас – озбиљно окрњена.

– Без бројних професионалаца који истину стављају изнад дневне политике, који имају озбиљан критички однос према свим друштвеним појавама и не плаше се да свој став јавно изнесу, да га сучеле са неистомишљеницима и не продају „веру за вечеру“. Црни екрани Н1 и Нове С су нам свима озбиљна опомена која далеко надилази и пету националну фреквенцију – истиче Ћирић.

Слободан Цвејић, бивши члан Савета РЕМ-а и један од оснивача покрета Србија Центар, каже да би без Н1 и Нове С медијска сцена Србије изгледала као у Северној Кореји, “само са више ружичастих тонова”.

– Мислим да је данашња акција ове две телевизије потпуно успела, јер се на друштвеним мрежама види стрепња оних који иначе прате ове две телевизије – иако верујем да је већини јасно да је ово само ефектна порука о значају слободних медија за демократију, многи су се уплашили да више нигде неће моћи да виде слободно извештавање – указује Цвејић.

Драгана Ракић, заменица председника ДС, поручује: Да нема ТВ Н1, ТВ Нове С и неколико новина, не бисмо ни имали какву-такву медијску сцену – имали бисмо само мрак.

– Истина се у Србији годинама убија, медијске слободе се гуше, понижавају се противници, сатиру различитости, за државног непријатеља проглашава се свако ко се не диви довољно Александру Вучићу. Нема слободних медија у неслободним друштвима, нема модерне, снажне и просперитетне државе у којој медији нису слободни. Ми, демократе, солидаришемо се са свима којима је лична и професионална егзистенција угрожена мраком и неистином. Данас стојимо уз сваког медијског радника, уз сваког новинара који храбро и објективно извештава о ситуацији у Србији – истиче Ракић.

Она додаје да неће дозволити да се истина поново плаћа главом као што су је платили новинари Дада Вујасиновић, Славко Ћурувија или Милан Пантић.

Немања Ненадић из Транспарентности Србија напомиње да би без Н1 и Нове С медијска сцена изгледала знатно сиромашније, када је реч о информативном програму и дискусијама на битне теме.

– РЕМ није дао суштинско образложење зашто су друге станице добиле предност при додели фреквенција – наглашава Ненадић.

И читаоци Данаса су испод текста „Како би изгледала Србија без телевизија Н1 и Нове С?“ давали сличне одговоре као и наши саговорници. Највећи број њих је поручио – попут Северне Кореје, и „изгледала би исто као када је садашњи председник био министар информисања“.

„Јутрос устајем, по навици укључујем емисију „Пробуди се“, уз коју волим да започнем дан. Призор ужасан. Екран црн, са поруком „Србија без слободних медија“, без тона. Призор језив. Почетак дана – веома лош, већ са закључком „Сваки грађанин који се „пробуди“ (или освести), ово ће му се десити“. Само је питање времена, како ће и кога којим редоследом да искључују… Ми у Србији смо све – само нисмо СЛОБОДНИ!!!!“

„Немам нажалост ни Н1, ни Нову С код мог оператера Супернове. Али, пратим снимке на Јутјубу. Ако и тога не буде било, стварно ће пасти нешто као нордијски мрак на ову земљу. Само, за разлику од тог мрака, који се диже у пролеће наредне године, ми ћемо морати да сачекамо много пролећа, а некима за живота неће „сванути“.”

“Па и овако је мрак, изгледало би још мрачније. Тотално помрачење.”

“Као сељана, хоће власт да сви постану поданици, али не могу сви. Нисмо сви купљени, или уцењени. Подршка објективним медијима Н1и Новој”, само су неки од коментара читалаца Данас.

Извор: УНС