Српски медији у Црној Гори пред гашењем: Без посла остаје 24 новинара

УНЦГ: Осуђујемо забрану емитовања “Раша тудеја” и “Спутњика”
03/03/2022
Састанак УНЦГ у Никшићу: За достојанствен положај новинара у овом граду
04/03/2022
УНЦГ: Осуђујемо забрану емитовања “Раша тудеја” и “Спутњика”
03/03/2022
Састанак УНЦГ у Никшићу: За достојанствен положај новинара у овом граду
04/03/2022

Због изузузетно тешког материјалног положаја на сједници колегијума Српских медија одржаној 3. марта 2022. године у Српској кући у Подгорици, донесена је Одлука да се смањи број активности и медијских садржаја, али нажалост и број ангажованих сарадника.

Немогућношћу да се финансијски проблем Српских медија у овом тренутку ријеши изнуђено је да се до даљњег откаже сарадња са редакцијама Српске РТВ у Београду, Пљевљима и Никшићу, да се прекине редовно штампање часописа „Српске новине“, да се затвори канцеларија за пружање бесплатне правне помоћи дискриминисаним грађанима српске националности, да се затвори књижара српских издавача „Св. Сава“, да се прекине са редовним организовањем Академских трибина, да се ускрати редовно стипендирање успешних студената српске националности и много других важних пројеката за очување идентитета српског народа у Црној Гори.

У протеклом времену справом смо очекивали да ће се нешто у третману српског народа, његовом статусу и потребама, квалитетно промијенити, међутим политички представници наводно српског народа у Црној Гори не само да о томе нијесу водили рачуна, већ су из њима познатих разлога немушто прећуткивали очигледну дискриминацију и неравноправност српских организација водећи, по старом обичају, далеко више рачуна о мањинском статусу наших суграђана Бошњака, Албанаца, Муслимана и Хрвата.

Српски национални савјет је годинама улагао максималне напоре да створи услове за формирање и одржавање медијских и културних организација, али ни у једном тренутку у тим намјерама није осјетио солидарност оних које је у протеклом времену нескривено подржавао, због чега је годинама трпио нескривену дискриминацију од однарођене црногорске власти.

Кампања против Српских медија и српских организација отпочела је прије више од пет година бруталном дискриминацијом по свим питањима од стране државних институција Црне Горе. Све српске организације које су се бавиле заштитом идентитета српског народа изопштене су из Уставом и Законом стеченог права гарантоване подршке. С тим у вези да није било разумијевања и подршке Владе Републике Србије овај проблем Српских медија у Црној Гори био би много раније актуелизован.

Како не видимо извјесност рјешавања овог изузетно тешког материјалног положаја Српских медија, тренутни прекид сарадње, за сада, са наша 24 сарадника биће само почетак урушавања онога што је стварано више од десет година.

Предсједник  др Момчило Вуксановић