Тавери: Етичко новинарство витално за очување демократије

Извјештавање медија о нестанку и смрти дјевојчице у Србији: Трка за кликом превагнула над етиком
06/04/2024
УНЦГ ПРОСЛАВИЛО КРСНУ СЛАВУ: Благовијести за нове вијести у новинарству!
07/04/2024
Извјештавање медија о нестанку и смрти дјевојчице у Србији: Трка за кликом превагнула над етиком
06/04/2024
УНЦГ ПРОСЛАВИЛО КРСНУ СЛАВУ: Благовијести за нове вијести у новинарству!
07/04/2024

Етичко новинарство витално је за очување демократије и помаже у изградњи повјерења између медија и јавности, казала је виша службеница за програме у АРТИЦЛЕ19 Роберта Тавери, наводећи да је то битно за ефикасно функционисање демократских институција.

АРТИЦЛЕ19 спроводи нову кампању Цхецк Ит Фирст, која за циљ има промоцију етичког новинарства и спречавање ширења лажних вијести у Босни и Херцеговини, на Косову, у Црној Гори и Србији.

Они, кроз кампању, раде заједно са новинарима и медијским професионалцима на побољшању тачности извјештавања и повећању медијске писмености међу јавношћу у региону.

Тавери је нагласила да су та кампања и етичко новинарство значајни у државама Западног Балкана.

“Етичко новинарство је заиста витално за очување и здравље демократије. Помаже у изградњи и одржавању повјерења између медија и јавности, осигуравајући да грађани буду добро информисани и ангажовани”, рекла је Тавери агенцији МИНА.

Она је додала да је то битно за ефикасно функционисање демократских институција и за заштиту демократских вриједности.

Тавери је истакла да новинари имају дужност да се придржавају етичких начела која воде њихову професији, наводећи да та начела служе као прва линија одбране од дезинформација.

“Стварајући медијски садржај који је тачан, искрен и непристрасан, новинари и новинарке могу сузбити ширење лажних вијести и освојити кредибилитет, доприносећи тако демократскијем друштву”, казала је Тавери.

Она је казала да, да би допринијели заустављању ширења дезинформација, новинари могу интегрисати стандарде етичког новинарства у своје извјештавање, користити прецизан језик и потврђивати чињенице, придружити се позивима за законе који осигуравају слободу медија, разноликост и плуралитет, тако да могу слободно обављати свој посао независно.

Тавери је навела да је АРТИЦЛЕ 19 покренуо Награду за етичко новинарство као дио своје регионалне кампање ‘ЦхецкитФирст.

“Ова иницијатива има за циљ повећање поштовања принципа етичког новинарства међу медијским професионалцима у Босни и Херцеговини, на Косову, у Црној Гори и Србији”, рекла је Тавери.

Како је казала, новинари се охрабрују да доставе чланке који показују усклађеност с принципима етичког новинарства, демонстрирајући како ти принципи позитивно утичу на тачност и објективност њихових прича.

“Учествујући у овим наградама и подржавајући кампању, новинари имају прилику да јавно поново потврдити принципе етичког новинарства”, навела је Тавери.

Она је истакла да би пријаве требале показати како принципи етичког новинарства утичу на процес провјере информација прије објављивања и како обликују изабрану новинску причу.

Рок за подношење пријава је 12. април, а четири побједника (по један из сваке државе) добиће позивнице за студијску посјету Бриселу и Лондону и биће награђени новчаном наградом.

Тавери је додала да ће тако и подржати промоцију и ширење кампање ЦхецкитФирст.

Више информација, укључујући смјернице и образац за пријаву, доступне су на слинку: хттпс://www.артицле19.орг/цхецкитфирст-гуиделинес-анд-субмиссион-форм/.

“Охрабрујемо све новинаре на Западном Балкану да учествују и покажу своју посвећеност етичком новинарству”, поручила је Тавери.

АРТИЦЛЕ19 ради широм свијета на промоцији права на слободу изражавања и приступа информацијама, вјерујући у свијет у којем се сви људи свугдје могу слободно изражавати и активно учествовати у јавном животу без страха од дискриминације.