Тамара Вујовић: Медијски закони приоритет, ЕУ директиве биће укључене

Истрага: Саслушали седам свједока о атентату на Душка Јовановића
25/11/2023
Поводом дана РТЦГ: Награђени најбољи новинари и радници
28/11/2023
Истрага: Саслушали седам свједока о атентату на Душка Јовановића
25/11/2023
Поводом дана РТЦГ: Награђени најбољи новинари и радници
28/11/2023

Реформа медијских закона високо је на агенди Владе Црне Горе и Министарства културе и медија, а циљ је створити повољан амбијент за развој независности, слободе медија, као и професионалне одговорности по узору на земље Европске уније (ЕУ), поручила је министарка културе и медија Тамара Вујовић након састанка са представником делегације Европске уније Мајклом Милером.

“Цијенимо напоре двије претходне администрације које су формирале радне групе за израду медијских закона, али не желимо само ставити готов печат на њихов рад, већ извршити додатна усаглашавања и унапређења текста закона. Наш циљ је усвојити сет закона чији је текст избалансиран на начин да гарантује сву слободу медија и слободу изражавања, али истовремено и поштује принципе транспарентности, професионалне одговорности, начина боље контроле дискриминације и говора мржње у медијима. Разумна је одлука тражити додатни рок како бисмо као нова администрација још једном пажљиво прегледали законе, пронашли могућа побољшања и дали свој печат медијским законима”, истакла је Вујовић.

На састанку су, како наводе у саопштењу, разматране кључне смјернице Медијске стратегије Црне Горе укључујући и конкретне кораке наведене у Акционом плану за 2023-2024 годину.

“Медијска стратегија је недавно усвојена, налази се у резолуцији Европског парламета и то је нешто чиме се можемо похвалити. Овај дијалог представља значајан корак ка јачању медијског сектора и посвећеност земље ка постизању високих стандарда транспарентности и информисања. Медијски закони у овако малој држави су веома специфично питање и могу да кажем да је читав процес настајања драфта ових закона пролазио кроз низ консултација, радних група. То је био један прилично инклузиван процес који је за резултат имао нацрте закона. Један од њих се већ налази пред Владом, пред Секретеријатом за законодавство, а друга два су такође углавном усаглашена”, додала је Вујовић.

Осврнувши се на жаштиту новинара, истакла да је то питање на листи приоритета, подсјећајући да постоји Комисија за праћење истрага напада на новинаре, њихов живот и имовину те да се Црна Гора уздигла за 20 мјеста по Индексу слободе медија.

“Инкорпорирали смо значајну европску директиву која покрива кључне аспекте слободе говора и заштите новинара. Такође, обухватили смо одредбе о избору чланова Савјета електронских медија, Радио телевизије, те пружили судску заштиту при именовању или разрјешењу чланова савјета. Свеобухватно смо размотрили ове аспекте, што указује на зрелост новог Закона. Регулаторима, посебно централном Савјету агенције за електронске медије, додијелили смо проширена овлашћења, чинећи их самосталним тијелом с већим могућностима према тексту новог Закона”, појаснила је Вујовић.

Нова Влада и Министарство, како је истакла, теже остваривању слободе медија на начин западних демократија, поштујући сва права и слободе медија, уз пуно поштовање принципа етичког извјештавања и професионалне одговорности.

“Кључно је да имамо легислативу која штити дигнитет сваког појединца и црногорског друштва у цјелини”, закључила је Вујовић.

Милер је нагласио да Црна Гора треба да се фокусира на кључне реформе владавине права, укључујући област слободе изражавања, нарочито у погледу испуњавања привремених мјерила за поглавља 23 и 24, што би представљало велику прекрекретницу на путу приступања Црне Горе ЕУ, омогућујући бржи напредак земље у приступном процесу и почетак затварања преосталих преговарачких поглавља.

(Портал РТЦГ)