Тамара Вујовић: Провјера чињеница кључна у борби против лажних вијести

Кабинет за медије из Газе: Број новинара које је убила израелска војска порастао на 137
01/04/2024
Запослени РТЦГ-а: Ноад Зорић није достојан да буде у савјету наше куће
04/04/2024
Кабинет за медије из Газе: Број новинара које је убила израелска војска порастао на 137
01/04/2024
Запослени РТЦГ-а: Ноад Зорић није достојан да буде у савјету наше куће
04/04/2024

Провјера чињеница кључна је у времену убрзане дигиталне трансформације, поручила је министарка културе и медија Тамара Вујовић поводом Међународног дана провјере информација.

Она је казала да Министарство културе и медија припремом Закона о медијима и реализацијом Акционог плана Медијске стратегије, даје кључни допринос у адресирању изазова које лажне вијести могу да изазову.

Према резултатима посљедњег истраживања Агенције за електронске медије, 92 одсто грађана Црне Горе сагласно је да је медијска писменост од велике важности, али 62 одсто испитаника оцјењује медијску писменост грађана Црне Горе као лошу.

Вујовић је казала да ово даје простор да споровођењем конкретних активности као шту су формирање Мреже за борбу против дезинформација, заједно са партнерима са Универзитета Црне Горе, цивилног и међународног сектора, ураде много.

Она је навела да ће Мрежа на дневном нивоу указивати на дезинформације и говор мржње, учинити јавним адресе са којих се оне шире, било да су то медији или профили и странице на друштвеним мрежама.

“Да ондје гдје је то потребно одмах упозна тужилаштво ради процесуирања оних који шире дезинформације или говор мржње, али и да дугорочно припрема предлоге политика за борбу против дезинформација и говора мржње”, рекла је Вујовић.

Она је указала на важност и незамјењив допринос које Фацт Цхецк-инг организације имају, као што су и Раскринкавање и Дигитални форензички центар.

Вујовић је позвала све медијске професионалце и ширу јавност да се придруже борби против дезинформација.

“Провјеравајте, едукујте се и дијелите истину. Морамо заједно ојачати наше грађане да препознају лажне вијести, и то не само оне очигледно лажне вијести које медији креирају поводом 1. априла”, истакла је Вујовић.

Она је казала да је јучерашњи примјер текста насталог поводом првоаприлске шале, објављеног на једном црногорском порталу, показао брзину, досег и утицај које лажне вијести, уколико се не провјере, могу да преизведу.

“У ери брзог ширења информација, важније је него икад развијати свијест о важности тачности и поузданости онога што читамо”, нагласила је Вујовић.

Према њеним ријечима, лажне вијести не познају границе – могу утицати на јавно мнијење, здравље и темеље нашег друштва.

“Заједно можемо изградити друштво отпорно на дезинформације и осигурати интегритет медијског простора у Црној Гори”, закључила је Вујовић.

Међународни дан провјере чињеница обиљежава се сваке године 2. априла.