Тамара Вујовић: Сарадња са међународним партнерима кључна за унапређење норматива медијског сектора

УНС подијелио годишње награде, Живојин Ракочевић: Упркос тешкој години, признања говоре да је новинарски рад био квалитетан
22/12/2023
Савјет РТЦГ: Без гласања о захтјеву да Дрљевић буде разријешен
25/12/2023
УНС подијелио годишње награде, Живојин Ракочевић: Упркос тешкој години, признања говоре да је новинарски рад био квалитетан
22/12/2023
Савјет РТЦГ: Без гласања о захтјеву да Дрљевић буде разријешен
25/12/2023

Снажно се залажемо за унапређење норматива и стандарда у области заштите слободе изражавања и слободе медија, а сарадња са међународним партнетима кроз процес реформи и усаглашавањима са европским стандардима била је кључна за постизање напретка у овој области, поручила је министарка културе и медија Тамара Вујовић са састанка Управног одбора програма Хоризонтал Фацилитy ИИИ.

“Влада Црне Горе посвећена је унапређењу норматива и стандарда у областима заштите слободе изражавања и слободе медија, како би се створио амбијент у којем новинари могу слободно обављати свој посао, а грађани имали приступ тачним и релевантним информацијама. Кроз процес реформи и усаглашавања са међународним стандардима, постигнут је значајан напредак у овој области, у дијелу нацрта нових медијских закона”, истакла је Вујовић.

“Очекује се наставак сарадње између Савјета Европе у области људских права, владавине права, слободе медија и демократије”, навела је.

“Снажно се залажемо за унапређење норматива и стандарда у областима заштите слободе изражавања и слободе медија. То је кључни елемент демократског друштва и темељ за слободну и информисану јавност”, изјавила је Вујовић.

Сарадња са међународним партнерима, посебно са Савјетом Европе, Европском комисијом, ОЕБС-ом и другим релевантним институцијама, била је од великог значаја у процесу израде Медијске стратегије и пратећег акционог плана.

“Добили смо бројне препоруке и сугестије од наших међународних партнера, које смо пажљиво размотрили и имплементирали кроз нацрте закона. Ова сарадња је била кључна за постизање напретка у области слободе медија”, истакла је Вујовић.

Недавно усвојена Медијска стратегија Црне Горе 2023-2027 представља, како је казала, важан корак ка унапређењу медијског окружења у земљи.

“Овај стратешки документ има за циљ побољшање квалитета информисања грађана, унапређење медијске писмености и оснаживање уредничке и финансијске независности. Такође, желимо створити боље услове за фер тржишно пословање медија и побољшање радних услова новинара”, нагласила је Вујовић.

У циљу остварења ових циљева, како наводи, извршене су измјене и допуне сета медијских закона како би се унаприједили нормативи и стандарди у области медија.

“Наша намјера је осигурати боље радне услове, већу безбједност новинара и ширење медијске писмености у друштву. Такође, желимо јачање регулаторних и саморегулаторних механизама, као и усаглашавање са новим европским стандардима” поручила је Вујовић.

Влада Црне Горе, како наводи Вујовић, остаје посвећена унапрјеђењу амбијента у области те це кроз законе и активности из Медијске стратегије радити на слободи изражавања и слободи медија.

“Наш циљ је створити окружење у којем ће новинарство бити слободно и независно, а грађани имати право на информисано и професионално медијско окрузење. Настављамо са овим дугогодишњим процесом како бисмо обезбиједили медијски плурализам уз поштовање принципа и стандарда професионалног извјештавања, у крајњем јачање демократије”, закључила је Вујовић.