Тамара Срзентић: Слобода медија угрожена

Удружење новинара Црне Горе: Умјесто да смијене ДПС уреднике у РТЦГ, нови чланови Савјета се савјетују са њима!
25/06/2021
Србија: Нове новине – “Нова”!
30/06/2021
Удружење новинара Црне Горе: Умјесто да смијене ДПС уреднике у РТЦГ, нови чланови Савјета се савјетују са њима!
25/06/2021
Србија: Нове новине – “Нова”!
30/06/2021

Министар јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић казала је у разговору за “Дан” да налази о слободи медија у Црној Гори нијесу задовољавајући и вјерује да је томе умногоме допринијела све интензивнија поларизација друштва. Упозорила је да су све учесталији напади на новинаре и нерјешавање старих случајева напада, поред осталог, кључни разлог због тога што су релевантни међународни извјештаји препознали угроженост слободе медија у Црној Гори.

Вербално и физичко насиље, мизогинија и сексистички напади или било који напад на новинара и новинарку морају бити санкционисани. Веома је важно да као друштво препознамо колико је важна улога медија, новинарки и новинара и да док год им не будемо обезбиједили пуну слободу медија и критичко сагледавање стварности у било ком сегменту друштва, нећемо бити слободно нити ослобођено друштво окошталих и конзервативних навика”, навела је Срзентић.

Важан корак у том правцу је, истиче, покретање континуираног дијалога са медијима како бисмо боље разумјели њихове потребе.

“Важно је да смо у Влади свјесни ових изазова, као и наше одговорности да ђелујемо, па смо већ препознали неопходност измјене Кривичног законика како би се напади на новинаре значајно строже санкционисали, а таква норма обесхрабрила неке будуће и потенцијалне нападаче”, казала је Срзентић.

Како је додала, има доста простора у унапређењу и санкционе политике.

“Министар Сергеј Секуловић је са својим тимом снажно опредијељен да се супротстави овим појавама, те да се починоци приведу правди. Из угла министарства кључно је и доношење медијске стратегије која ће адресирати неке од ових изазова, али исто тако битно је истаћи да је ова година посвећена и реформи медијског законодавства, чиме ће се остварити значајан друштвени капитал, како за слободу и плурализам медија, тако и за функционисање медија да коначно реформе буду на једном мјесту”, истакла је Срзентић.