Удружење новинара Црне Горе: Умјесто да смијене ДПС уреднике у РТЦГ, нови чланови Савјета се савјетују са њима!

Невјероватни РТЦГ, Божидар Шундић: Не мрзимо никога, нико нас не гледа, али нас сви критикују!
24/06/2021
Тамара Срзентић: Слобода медија угрожена
28/06/2021
Невјероватни РТЦГ, Божидар Шундић: Не мрзимо никога, нико нас не гледа, али нас сви критикују!
24/06/2021
Тамара Срзентић: Слобода медија угрожена
28/06/2021
-Удружење новинара Црне Горе огорчено је првим потезима новог Савјета РТЦГ и уколико се по јутру дан познаје у тој медијској кући ДПС са својим новинарским јастребовима наставиће да загађује и дијели грађане по свим питањима. Дозволити Божидару Шундићу, актуелном генералном директору, да држи предавање члановима новог Савјета и да их савјетује шта да раде како би га смјенили је спрдање са јавношћу, али и са циљем реформе јавног сервиса. Уколико су чланови новог Савјета дошли у РТЦГ како би слушали савјете Шундића шта да раде, онда боље да се нијесу ни подухватали овога посла, саопштили су из Удружења новинара Црне Горе.

Они подсјећају да је РТЦГ медијска кућа која је пуних 30 година била под директном контролом ДПС-а и њеног шефа и да се ни временска прогноза у РТЦГ-у не емитује без сагласности из предсједничког кабинета. Већина новинара РТЦГ-а и нијесу новинари, него медијски ДПС активисти, а њихов главни шеф посљедњих четири, пет година било је лично Божидар Шундић.

И сада се тај исти Шундић нуди новим члановима Савјета да их посавјетује шта да раде, како да уштеде и како да наставе стопама чланова бившег Савјета. Нове чланове Савјета не треба да интересују идеје Шундића и његових медијских јастребова у РТЦГ, него треба да од јавног сервиса направе пристојну медијску кућу. Да ли они то мисле да ураде са истим саставом који је и до сада руководио РТЦГ-ом и по правилима које је бивши ДПС усвојио за ову кућу. Уколико нови чланови Савјета буду тако поступали, РТЦГ ће и даље остати оно што је била – бастион и Бастиља бившег режима, додају они.

У УНЦГ предлажу да нови савјет већ сјутра смјени Шундића и све његове уреднике и да већ сјутра на његово мјесто именује новог човјека, односно новинара од знања и угледа, који ће створити тим за обнову јавног сервиса.

Уколико члановима новог Савјета није јасно да се РТЦГ не може реновирати, него градити испочетка, онда се питамо гдје су то нови чланови Савјета до сада живјели. Да ли су то они дошли из Луксембурга и Шведске? Господо из новог Савјета РТЦГ смијените ДПС уредништво у РТЦГ и ставите ван снаге све законе и правилнике које је ДПС усвојио за рад те куће. Све треба почети испочетка и тај посао не треба одлагати данас за сјутра, него поспремање РТЦГ-а треба почети одмах, закључују у УНЦГ.