Тамара Срзентић: Ускоро конкурс за директора Директората за медије

“ИН4С”: Пола године прође, РТЦГ никад!
04/04/2021
Србија: Протестују фриленсери
08/04/2021
“ИН4С”: Пола године прође, РТЦГ никад!
04/04/2021
Србија: Протестују фриленсери
08/04/2021

Нова Влада формирана је 4. децембра, и већ пет мјесеци у том ресору не постоји особа која се бави питањима медија, нити функционише сектор за медије. Министар Тамара Срзентић сматра да медијска заједница није изгубила вријеме током ког су се могли ријешити проблеми са којима се суочавају, посебно у вријеме пандемије корона вируса која је угрозила њихов опстанак.

Она је најавила и формирање радне групе која ц́е припремати медијску стратегију и казала да су позвали све заинтересоване да допринесу у поболшању услова рада медија.

Срзентић је казала да ће позицију директора Директората за медије покривати особа која познаје потребе и стање у медијској заједници и која ће на професионалан и посвећен начин сарађивати са свим медијима у Црној Гори.

У претходној Влади ову позицију је годинама покривао Жељко Рутовић у оквиру тадашњег Министарства културе.

Позив професионалцима

“Ускоро ће бити расписан конкурс, па позивам све медијске професионалце који задовољавају критеријуме да се пријаве. Чињеница да у овом тренутку немамо генералног директора Директората за медије не значи да у било ком смислу „трпе“ активности које се тичу медија. Напротив, у претходном периоду реализовали смо више активности на којима је радио цијели тим од службеника у Директорату до мене лично”, навела је она.

Срзентић је казала да министарство којим руководи ради на првој медијској стратегији, те да је, са премјером Здравком Кривокапићем, покренут дијалог са медијима како би разговарали о свим системским проблемима који оптерећују рад овог сектора.

“Дигитализована је Евиденција медија која садржи списак свих медија и њихових основних података пријављених код Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија. Додатно, по први пут се води Евиденција финансирања медија из јавног буџета, као и Евиденција оглашавања јавног сектора у медијима, чиме се доприноси транспарентности рада медија и права јавности да зна. У току су активности и на финализацији пакета помоћи порталима и дневним штампаним медијима усљед кризе коју је изазвала пандемија корона вируса, а који ће бити реализован у виду јавног конкурса који ћемо објавити наредних дана”, казала је Срзентић.

Стратегија

Говорећи о медијској стратегији која је кровни документ за уређење стања у медијској заједници, Срзентић је казала да је задовољна процесом израде.

“Веома сам задовољна што смо у претходном периоду почели ове активности које треба да допринесу да по први пут израдимо стратегију за област медија, дефинишемо циљеве, правце развоја и будуће мјере и активности како би се обезбиједило повољно окружење за слободу информисања, проток идеја и мишљења у остваривању јавног интереса, унапријеђену медијску регулативу, а које ће довести до уређења медијске области. У оквиру тог процеса позвали смо све заинтересоване стране да предложе структуру радне групе која ц́е припремати медијску стратегију. Циљ стратегије је да се побољша слобода медија, повец́а грађанско учешц́е и побољшају услови за рад медија уопште – повец́а транспарентност, слободан приступ информацијама, развој медијског плурализма и медијске писмености”, наводи Срзентић.

Законодавство

Министарка Срзентић је казала да су фокусирани на медијске законодавне реформе које се односе на доношење новог Закона о аудио-визуелним медијским услугама и измјене Закона о медијима и Закона о РТЦГ како би сва три закона могла да се ускладе и усвоје у “пакету”.

“Док се у случају аудио-визуелних медијских услуга доноси скроз нови закон, друга два медијска закона ће се у овој години мијењати у ужем обиму у складу са оним што су кључне примједбе Савјета Европе, Европске уније и медијске заједнице у Црној Гори. У ширу законодавну реформу потенцијално ће се ићи тек када будемо имали стратегију у којој би се дефинисали сви проблеми и изазови које имамо у дијелу правног оквира”, појашњава Срзентић.

Каже да ће се законодавне активности радити уз широке консултације са медијском заједницом, представницима струке и међународним експертима.

“Циљ нам је да унаприједимо постојећа рјешења, сагледамо недостатке и сва отворена питања на које су указивали медијска заједница и цивилно друштво”, истиче Срзентић.

Раде и на припреми правилника о додјели средстава из Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија.

“Усвајањем овог правилника створиће се сви неопходни предуслови за покретање поступка добијања средстава из Фонда, одмах након усвајања буџета Црне Горе. Ријеч је о активности од великог значаја, јер ће додјела средстава бити снажан подстрек за унапређење рада медија у Црној Гори. План је да се сви акти подвргну даљим консултацијама са заинтересованом јавношц́у, укључујуцћи и медијску заједницу, како би се осигурало да овај програм резултира значајним и одрживим решењима”, закључује Срзентић.

Позив медијима да направе публикације за вакцинацију

Министарство јавне управе дигиталног друштва и медија ће, према ријечима министарке Тамаре Срзентић објавити јавни конкурс за подршку медијима како би удружили снаге у промоцији активности вакцинације становништва.

“Помоћ ће бити реализована путем јавног конкурса Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија који ће убрзо бити објављен. Конкурс ће бити фокусиран на израду садржаја од јавног интереса у дневним штампаним медијима и на интернетским публикацијама у вези са процесом вакцинације против корона вируса, као и епидемиолошким мјерама”, навела је Срзентић.

У претходном периоду Срзентић се састала са представницима медија највећих новинских кућа у Црној Гори, који су указали на проблеме са којим се суочавају, високим трошковима које изискује дистрибуција новина као и постојећим монополом на тржишту.

Срзентић каже да Влада покушава да помогне да нађе системско рјешење када је у питању дистрибуција новина, како би се издавачима помогло у овом веома тешком тренутку за цијели медијски сектор, а посебно за штампане медије.

“Посвећени смо томе да нађемо конкретно рјешење. Ово је први структурирани дијалог ове врсте који Влада покрец́е са свим медијским организацијама у Црној Гори. Циљ је да се кроз низ дискусија отвореније идентификују и ријеше системски изазови и допринесе заједничком циљу побољшања цјелокупног медијског система. Као резултат прва три састанка, вец́ смо дефинисали “слабе” тачке, идентификовали изазове и проблеме и почели да размишљамо о рјешењима”, казала је Срзентић.