Тројичин дан: Слава и 25 година Радија Светигора

РТЦГ: Тужилаштво формирало предмет о поновном избору Бориса Раонића
05/06/2023
НВО тражи: Због Раонића чланови Савјета РТЦГ да поднесу оставке
06/06/2023
РТЦГ: Тужилаштво формирало предмет о поновном избору Бориса Раонића
05/06/2023
НВО тражи: Због Раонића чланови Савјета РТЦГ да поднесу оставке
06/06/2023

Празник Силаска Светог Духа на апостоле крсна је слава Светигоре, информативно-издавачке установе, која ове године прославља тридесет једну годину од свога оснивања, и 25 година од почетка емитовања радијског програма. Тим поводом, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије, у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења, благословио је славски колач и присуствовао славској трпези.

Високопреосвећени Митрополит честитао је крсну славу информативно-издавачкој установи „Светигора“, и свима који у њој раде, као и онима који су радили. Појаснио је да овај свети празник најбоље изражава каква је дјелатност ове установе. „Када је Господ ниспослао свога Светога Духа у виду огњених језика на своје свете ученике и апостоле, он их је опуномоћио, оснажио, охрабрио, оспособио да проповиједају ријеч Божију, и да је шире по цијелој васељени, да шире Јеванђеље Божије.“  Управо је ширење ријечи Божије, благе вијести спасења рода људскога, дјелатност Светигоре, казао је Митрополит.

Подсјетио је да је установа Светигора основана прије пуних тридесет једну годину, а да је Радио Светогора основан прије двадесет пет година. Његов рад је благословио светопочивши патријарх Павле, а оснивач му је био Митрополит Амфилохије.

Нагласио је да је та ријеч допрла до многих, знаних и незнаних. „Не можемо ми то измјерити који су све резултати тог рада. Свакако су велики, али нису толико видљиви. Међутим, могу се препознати, не само у Црној Гори, свакако највише у Црној Гори, него и много шире, по свим српским земљама, по нашој дијаспори. Свуда је позната Светигора“, бесједио је Високопреосвећени.

Изразио је наду да ће у овим временима пуним изазова ријеч Радија Светигора и ширење ријечи Божије преко тог великог система оплеменити наш народ, као што је то било и до сада, и убудуће још више. „Како вријеме пролази, умножавају се могућности да се још више уради, да плодови буду још већи. Ја вам желим да у духу овога празника саборности и дарова Духа Светога да се обједините и да и даље сложно радите, у славу Божију, а када радите на славу Божију, онда ће Бог и умножити добро и благословити ваш труд и преко вашега труда, на славу Божију, много ће бити духовних плодова. У то нема никакве сумње“, истакао је Митрополит. Објаснио је да ако се трудимо за славу Божију, онда Бог даје да се умножава добро, и на наше спасење и на спасење наших ближњих.

Срећан празник Силаска Светога Духа! Нека благодат Божија која се непрестано излива на Цркву Божију, а нарочито на овај празник, загрије ваша срца и нека просвијетли ваше умове, да огањ Божански вама да ревност и смјелост и надахнуће да и даље наставите ово дјело Божије, и на своје спасење, и на спасење многих који су с вама на овај или онај начин у контакту, пожелио је Митрополит.

Закључио је да је ово доба технике и да ова установа може да користи све те могућности на добро.

Немојте нимало сумњати да ваш труд неће бити значајан. Он је изузетно значајан и од Бога благословен, и свакако је и на ваше спасење, свих оних који раде у Светигори, али и на благослов свима онима који су у контакту и који прате рад ове благословене установе. На здравље и на спасење, и на многа и блага љета. Амин, Боже дај!.

Извор: митрополија