Туфик Софтић: Тужбе против новинара и аутоцензура

Сваки други грађанин нема повјерење у медије
10/02/2021
Никола Марковић: Тужбе и казне не чине медије бољим
12/02/2021
Сваки други грађанин нема повјерење у медије
10/02/2021
Никола Марковић: Тужбе и казне не чине медије бољим
12/02/2021

Тужбе против новинара у случају да су злонамјерне могу утицати на појаву аутоцензуре, али ако имају основа могу постићи
да се они у будуће односе професионалније према свом послу, сматра дугогодишњи новинар Туфик Софтић.

“Генерално ја сам против тужби али да се зна нека дисциплина и да се професионализам мора увести и у нашој бранши за то сам прије свега”, казао је Софтић.

Он је рекао да су се у два случаја водиле тужбе против њега и медија у којем радио.

“Те тужбе против медија за које ја радим углавном су се односиле на друге колеге нијесу на мене. У два случаја тужба је била против мене и медија у оба случаја је одбијена тужба”, рекао је Софтић.

Он сматра да новинари који не поштују професионализам доприносе тужбама.

“Тужби има и без тога. Има потпуно злонамјерних тужби. Ми такве тужбе знамо и у Монитору и у Вијестима. То су тужбе које су односиле много новца из сиромашних буџета тих професионалних медија и које нијесу биле добронамјерне”, навео је Софтић.

Новинари, како истиче Софтић морају развијати професионализам и мијењати перцепцију медија код грађана јер грађани , како каже, некад имају погрешну представу шта су медији.

Софтић је казао да медије дијели на професионалне и непрофесионалне.

“Када сам дошао на чело мале редакције као што редакција радио Беране ја сам се трудио да ту уведем максиамлани професионализам када су у питану и најситиније локалне информације”, навео је Софтић.

Он је поручио да се новинар мора водити принципима који су прописана кодексом.

“Морамо имати неке моралне постулате бавећи се новинарством. Ако немамо те моралне постулате код себе онда можемо да подлегнемо разним негативним утицајима”, поручио је Софтић.

Видео прилог настао је у оквиру пројекта “Чињеницама против тужби”, који спроводи Синдикат медија Црне Горе. Један од партнера у том пројекту је агенција МИНА.