Убицама малтешке новинарке 40 година затвора

Напад на редакцију “Дана”: Пејановић признао кривицу, добио четири мјесеца затвора
14/10/2022
Миротворац: Украјина ставила Игора Дамјановића на листу за одстрел
16/10/2022
Напад на редакцију “Дана”: Пејановић признао кривицу, добио четири мјесеца затвора
14/10/2022
Миротворац: Украјина ставила Игора Дамјановића на листу за одстрел
16/10/2022

Браћа Алфред и Џорџ Деђорђо осуђена су у петак на по 40 година затвора због убиства малтешке новинарке Дафне Каруана Галиције. Алфред и Џорџ Деђорђио осуђени су за прављење, подметање и детонацију аутомобилске бомбе у којој је убијена 53-годишња Дафне Каруана Галиција 2017. године.

Њих двојица су се раније изјаснили да нису криви по оптужбама, али су касније промијенили своје исказе.

“Данашња пресуда је још један важан корак у доношењу правде породици Каруана Галиција“, написао је малтешки премијер Роберт Абела на Твитеру убрзо након пресуде.

„Три особе су сада осуђене за ово убиство, а још три чекају суђење. Остајемо посвећени остварењу правде за породицу и за Малту“, нагласио је премијер.

Смрт Галиције 16. октобра 2017. године потресла је најмању државу Европске уније и изазвала међународни талас осуде, што је довело до оставке тадашњег премијера Малте. Суђење двојици браће почело је у петак у Валети. И Алфред и Џорџ Деђорђо изјаснили су се да нису криви по оптужбама за убиство и злочиначку завјеру.

Али како је поступак био у току, они су се изјаснили о кривици у замјену за блаже казне.

Дафне Каруана Галиција убијена је у близини своје куће након што је осудила ендемску корупцију на малом медитеранском архипелагу, бившој британској колонији која се придружила ЕУ 2004. године.

По ранијим медијским извјештајима, ликвидација малтешке новинарке могла би, између осталог, бити повезана са њеним чланцима о инвестицијама у Црној Гори, то јест, пројекту вјетроелектране Можура између Бара и Улциња.

Каруана Галиција писала је о пројекту “Можура”.