Удружење новинара Србије о УНЦГ: Споменица за братске односе двије организације

УНЦГ додијелио признања: За животно дјело Марини Јочић и Емилу Лабудовићу, за репортажу Горану Киковићу, фотографију Владимиру Павићевићу…
23/01/2022
УНЦГ добио просторије: Нова адреса је Српска кућа у Подгорици!
25/01/2022
УНЦГ додијелио признања: За животно дјело Марини Јочић и Емилу Лабудовићу, за репортажу Горану Киковићу, фотографију Владимиру Павићевићу…
23/01/2022
УНЦГ добио просторије: Нова адреса је Српска кућа у Подгорици!
25/01/2022

Удружење новинара Србије

Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ) обележило је у недељу у Српској кући у Подгороци важан јубилеј – 150 година новинарства у тој земљи и доделило награде медијским радницима и сарадницима.

Пригодна споменица, као захвалност за истрајну сарадњу и помоћ, додељена је Удружењу новинара Србије.

„УНЦГ успоставило је братске везе са Удружењем новинара Србије и без њихове помоћи наше постојање не би било могуће. Тренутна сарадња са УНС-ом омогућава УНЦГ да буде живо и да поврати углед које је некада имало. Посебну захвалност дугујемо председнику УНС-а Живојину Ракочевићу, као и секретару Нину Брајовићу. Између Србије и Црне Горе покидане су многе везе, али наша два удружења покушавају да то обнове и својим примером сведоче да је то могуће. Очекујемо и убудуће да имамо братске односе и да учествујемо у заједничким пројектима“, рекао је Иван Милошевић, секретар УНЦГ.

Признање је примила Оливера Милошевић, потпредседница УНС-а.

Она је поручила да новинари у Србији и Црној Гори деле готово исту судбину, радећи у претешким условима, од финансијских до радно – правних, изложени насиљу и бројним притисцима. Нагласила је да је УНС забринут због изостанка суштинских реакција власти када је у питању безбедност новинара у Србији, те да држава мора да створи боље и безбедније услове за рад свих медија и новинара. Ипак, како је оценила, део одговорности за стање у професији сносе и сами новинари, јер су многи својим пристајањем да учествују у урушавању новинарства допринели данашњој медијској слици.

„Једино одговорно и објективно новинарство може нас довести до тога да, када се буду обележевали неки нови јубилеји, не дођемо у ситуацију да нас се будуће генерације новинара стиде. Ви сте показали да цените оно што су пре 150 година учинили утемељивачи новинарства у Црној Гори и не смете одустати од тог пута. Сетите се оне поруке: Ко је познавао лист „Црногорац“, препознаће и „Глас Црногорца“. То је порука стара век и по, али говори о доследности, која је и нама данас неопходна“, рекла је између осталог Оливера Милошевић.

. .
Годишње награде припале су: редакцији Спутњика Србија, Драгани Мијушковић (Српске новине), Милици Крговић (Дан) и Ивани Крушчић (Српска ТВ). Награду за репортажу добио је главни и одговорни уредник „Гласа Холмије“,Горан Киковић. Добитник награде за колумну је Драган Росандић – Роси (Српка ТВ). Награду за најбоље интернет портале добили су: „Борба“,„Радио Јадран“ и „Беране онлајн“,а за фотографију је награђен Владимир Павићевић, фриленсер .

Жири УНЦГ донео је одлуку да награду за животно дело и изузетан допринос новинарству у Црној Гори додели дугогодишњој уредници дневног листа „Побједа“, Марини Јочић, као и дугогодишњем уреднику РТЦГ Емилу Лабудовићу.

Осим Удружењу новинара Србије, пригодне споменице припале су Радију „Светигора“ и „Српској ТВ“.

Награде је уручио Тихомир Бурзановић, председник Удружења новинара Црне Горе.

Извор: УНС