Удружење новинара Црне Горе: Осуђујемо ванмедијске притиске на Радио Јадран

Удружење новинара Србије: Забрана РТ у Немачкој — немушта цензура
04/02/2022
Телефонске пријетње смрћу пољским новинарима и њиховој дјеци
08/02/2022
Удружење новинара Србије: Забрана РТ у Немачкој — немушта цензура
04/02/2022
Телефонске пријетње смрћу пољским новинарима и њиховој дјеци
08/02/2022

Удружење новинара Црне Горе осуђује антидемократске притиске на рад Радио Јадрана из Херцег Новог. Упознати смо са недоличним порукама тамошњег инспектора Управе за инспекцијске послове  правној служби Радио Јадрана и сматрамо недопустивим да се на такав начин утиче и дисциплинује рад тог медија.

Рад медија је јаван, јавне су и њихове финансије и нема потреба да се приватним каналима, у овом случају смс порукама, саопштавају било каква упозорења, а у случају Радио Јадрана чак и пријетње шта ће се десити уколико не буду слушали. Такви примјери изазивају сумњу да неко жели да рад тог медија ванмедијским средствима усмјери у неком пожељном правцу.

Утицаји на медије, па и овај којем је изложен Радио Јадран, били су пракса бившег система и надали смо се да је након његове смјене и та пракса за нама. Као и другим областима живота, увјерили смо се да су праксе старог система преживјеле и да се користе и данас, а што свједочи све што се дешава са Радио Јадраном.

Упозоравамо надлежне службе у Херцег Новом да свој рад ускладе са нормама из медијске, али и нормама из своје области, и свој посао раде у складу са законом. Уколико се не престане са ванмедијским притисцима на Радио Јадран, УНЦГ сматра да рад овог медија некоме у Херцег Новом није по вољи и да на овакав начин жели да утиче на његову уређивачку политику.

Са своје стране, УНЦГ ће предузети све што има на располагању да сачува независност и слободу медија, у овом случају Радио Јадрана.

 

За УНЦГ

Тихомир Бурзановић, предсједник

Иван Милошевић, генерални секретар