Удружење новинара Црне Горе подржало пооштравање казни за нападе на новинаре

Подржано: Пооштрити казне за нападе на новинаре
03/11/2021
Трагична статистика: Лани убијена 62 новинара
06/11/2021
Подржано: Пооштрити казне за нападе на новинаре
03/11/2021
Трагична статистика: Лани убијена 62 новинара
06/11/2021

Поводом одлуке скупштинског Одбора за политички систем, правосуђе и управу да једногласно усвоји предлог измјена Кривичног законика, у циљу јаче кривичноправне заштите новинара, девет медијских организација, међу којима и Удружење новинара Црне Горе,  издале су заједничко саопштење за јавност, које преносимо интегрално.

„Поздрављамо одлуку Одбора за политички систем, правосуђе и управу да подржи наш предлог измјена Кривичног законика, којима је предвиђено пооштравање казни за нападе на новинаре и увођење нова два кривична дјела у циљу заштите новинара у обављању професионалних задатака.

Захваљујемо се посланику Праве Црне Горе Марку Милачићу који је наш предлог прихватио и процесуирао у Скупштини Црне Горе.

Посебно смо охрабрени чињеницом да је овај предлог једногласно подржао скупштински одбор, који су чинили посланици и посланице и позиције и опозиције. Радује нас то што постоји општа сагласност да Црна Гора има обавезу да унаприједи амбијент за рад новинара, који се суочавају са проблемима и неразјашњених напада на новинаре из прошлости, и све учесталијих инцидената којима се угрожава, омета и спрјечава њихов рад.

Упознати смо са мишљењем Владе и њиховим предлогом, који је израдио професор кривичног права Зоран Стојановић, и позвани смо на консултације око тог предлога. Разлике су у правној техници, а не у суштини, и један и други предлог имају исти циљ – јачу кривичноправну заштиту новинара.

Влада предлаже да се заштита обезбиједи кроз формулацију „послова од јавног значаја“, којом би појачану заштиту могли да добију нпр. и љекари и адвокати, што подржавамо.

Наши предлози се поклапају у погледу прописивања квалификованих облика кривичних дјела из чл. 144 (тешко убиство) и чл. 151 (тешка тјелесна повреда), а подржавамо и предлог Владе да се по истом принципу пропишу и квалификовани облици кривичних дјела из чл. 165 (принуда) и чл. 168 (угрожавање сигурности).

Предлози се разликују у толико што смо ми предложили прописивање два нова кривична дјела Спречавање новинара у вршењу професионалних задатака и Напад на новинара у вршењу професионалних задатака, док је Влада предлаже да се измјени формулација постојећег кривичног дјела Спречавање штампања и растурања штампаних ствари и емитовања програма из члана 179.

Предлог Владе је такође прихватљив, у начелу, с тим што, у њему постоји израз који може да доведе до прекомјерног ограничења слободе изражавања противно међународним стандардима и који би довео до поновне криминализације увреде у Црној Гори.

Наиме, предлог Владе је да се кажњава новчаном казном или затвором до двије године, и то по службеној дужности, онај ко „због објављивања информације или мишљења од јавног значаја грубим вријеђањем или злостављањем, дрским или безобзирним понашањем значајније угрози спокојство лица које је информацију или мишљење објавило“. У овом ставу има нестандардизованих појмова попут „мишљења од јавног значаја“, „грубо вријеђање“ и „значајније угрожавање спокојства“, који се могу тумачити тако да и новинари и друге особе које се јавно изражавају постану кривично одговорне за изражавање мишљења које садржи „дозу вријеђања, претјеривања и провокације“, а које је иначе заштићено слободом говора у складу са праксом Европског суда за људска права.

Исти предлог професора Стојановића, је објављен у оквиру Нацрта закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Србије. У Србији је у току јавна полемика око тог спорног рјешења.

Ми свакако остајемо расположени да допринесемо проналажењу најбољих законских формулација у циљу заштите безбједности новинара и слободе изражавања у Црној Гори.“, закључили су они.