Удружење новинара Црне Горе уручило Споменицу поводом 150 година новинарства: Душко Јовановић жртва времена када је било опасно писати!

Зоран Кусовац: Покренут нови регионални милтимедијални пројекат
17/05/2021
У Горњем Селу код Призрена: Спомен-биста Лазару Вучковићу
21/05/2021
Зоран Кусовац: Покренут нови регионални милтимедијални пројекат
17/05/2021
У Горњем Селу код Призрена: Спомен-биста Лазару Вучковићу
21/05/2021

Удружење новинара Црне Горе одлучило је да прву Споменицу поводом 150 година постхумно додијели Душку Јовановићу, власнику и главном и уреднику “Дана”, који је 27. маја 2004. године убијен испред своје редакције . Јовановић је велика жртва у времену када је било опасно писати, а посебно против тадашње власти на чијем челу је био ДПС. УНЦГ сматра да његова жртва не смије бити заборављена и јубилеј 150 година новинарства је прави повод да Споменица постхумно буде уручења његовој породици.

Данијела Павићевић и Тихомир Бурзановић

Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ, Споменицу је уручио Данијели Павићевић, сестри Душка Јовановића.

-Прошло је 17 година од када је сурово убијен мој брат Душко за вријеме диктаторске власти Мила Ђукановића. За то вријеме све је урађено да убице и налогодавци остану недодирљиви. За мене и нашу породицу 30. август је дио остварења нашег сна и нада да ће зид ћутања након 17 година коначно бити срушен. Поруке такве садржине добила сам и од најзначајнијих представника нове владе Црне Горе. Чињеница је да смо се за те промјене борили од првог тренутка и да смо платили највишу могућу цијену ради изградње праведније, поштеније и часније Црне Горе, која једино тако може и мора бити вјечна. У темељу такве Црне Горе Душко је себе уградио. Поштовани пријатељи и колеге, са искреном жељом да црногорско новинарство постане и остане чврст браник такве Црне Горе, честитам вам јубилеј – 150 година новинарства, изражавам захвалност Удружењу новинара Црне Горе на додјели Споменице мом брату и обавјештавам вас да ће заузети мјесто на зиду поред његове фотографије, рекла је Данијела Павићевић.

Данијела Павићевић

Тихомир Бурзановић је истакао да је велика част да прва Споменица поводом 150 година новинарства у Црној Гори буде уручена породици Душка Јовановића чиме је исправљена 17-годишња неправда према Душку.

-Жао ми је што Споменицу уручујемо његовој породици, а не њему, али живот је тако хтио, примјетио је Бурзановић.