УНС: Напад на Вука Цвијића није смео да се догоди, осуђујемо ово насиље

Јаков Милатовић: Закон о РТЦГ враћам скупштини
30/05/2024
РТЦГ: Чланове Савјета из НВО сектора неће бирати политичка већина
31/05/2024
Јаков Милатовић: Закон о РТЦГ враћам скупштини
30/05/2024
РТЦГ: Чланове Савјета из НВО сектора неће бирати политичка већина
31/05/2024

Према сведочењу нападнутог новинара, данас га је у Косовској улици прво вређао, а затим и песницом у главу ударио директор „Српског телеграфа“ Милан Лађевић.

Цвијић је рекао УНС-у да је пролазио Косовском и да су у кафићу код броја 18 седели Лађевић и новинар ком се јавио, поздравио их је и питао „како сте“. Затим је, према сведочењу Цвијића, Лађевић устао од стола и почео да га вређа, уноси му се у лице, да би у једном моменту чак дошло и обезбеђење које се поставило између Лађевића и њега.

„Он им се обратио и рекао не брините се, ми смо колеге“, рекао је Цвијић УНС-у.

Затим се обезбеђење удаљило, а Цвијић је, како је објаснио, нападнут.

„Ударио ме песницом у главу. Затим ми се увредљиво обратио и рекао ‘шта, нећеш да се бијеш?`. Рекао сам да ћу позвати полицију. А он је узвратио: `Реци им да сам горе у редакцији`“, испричао је новинар „Радара“ УНС-у.

Цвијић је поступио у складу са упутствима Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) и напад пријавио полицији и члану СРГ Верану Матићу, који је одмах дошао у Косовску улицу.

„Дошла је одмах уз редовну полицију и она из састава Управе криминалистичке полиције. Вук је поступио по препоруци СРГ, позвао је СОС телефон на ком се пријављују напади на новинаре, а ја сам пријавио случај контакт тачки у надлежном тужилаштву. Све смо урадили у рекордном времену што је могло да се уради и у складу је са механизмом који је установила СРГ“, рекао је Матић УНС-у.

УНС је позвао и директора „Српског телеграфа“ који је негирао да се напад догодио.

„Све је слагао“, рекао је Лађевић и замолио да га зовемо касније, али потом није одговарао на позиве.

Као новинарска организација која учествује у раду СРГ у оквиру ког се прати сваки конкретан случај напада на новинаре, УНС ће информисати јавност о току овог поступка.