УНЦГ: Грађанске организације и струковна удружења да заштите Тању Ћорић!

Отишао Јарослав Пап, добри дух из свијета фотографије
19/08/2021
УНС захтева расветљавање судбине отетих новинара на Косову и Метохији
21/08/2021
Отишао Јарослав Пап, добри дух из свијета фотографије
19/08/2021
УНС захтева расветљавање судбине отетих новинара на Косову и Метохији
21/08/2021

Саопштење Удружења новинара Црне Горе

Удружење новинара Црне Горе најоштрије осуђује саслушање новинара ИН4С-а, Тање Ћорић, у полицији и упозорава надлежне, а посебно у полицији, да је њихова законска обавеза да штите новинаре, а не да их застрашују и малтретирају. УНЦГ ће искористити свој ауторитет да заштити Тању Ћорић и као нашем члану пружамо јој сву подршку у овом случају. Сматрамо да је разлог због којег је саслушана у полицији толико баналан и да није прави разлог њеног саслушања. Очигледно да у Црној Гири и након промјене власти неки сматрају да могу да прогањају српске новинаре и да се над њима иживљавају. 

УНЦГ упозорава да разни притисци на новинаре трају годинама, а да се власт, како бивша, тако и ова садашња, није озбиљно позабавила тим проблемом. Без слободних новинара и слободне јавне ријечи, нема ни слободе појединца и и нашег друштва. Саслушавање у полицији због новинарских ставова, чак и личних оцјена на друштвеним мрежама, све нас води у супротном правцу, а посљедњих годину дана нагомилали су се такви случајеви да то постаје забрињавајуће. 

УНЦГ ће пажљиво пратити и реаговање јавности поводом малтретирања Тање Ћорић. Чекамо да се поводом овога огласе грађанске организације, као и новинарска удружења, која дижу велику галаму када се деси напади на новинаре који су у јавности препознати као заговорници новог Монтенегра ( задњи примјер Милке Тадић-Мијовић). Надамо се да неће изостати колегијална солидарност са Тањом Ћорић, јер новинари се морају одбранити од агресивних бивших грађанских активиста који су данас постали политички јуришници бивше власти и који посебан негативан сентимент имају према новинарима који су Срби! 

УНЦГ стоји на располагању Тањи Ћорић да јој помогне и да је заштити у сваком погледу. Као наш члан и дугогодишњи борац за истину о српском народу она то заслужује!

Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ

Иван Милошевић, генерални секретар УНЦГ