УНЦГ: Надлежни да осуде најаву цензуре српских и руских медија

УНЦГ позива на консултације у вези са синдикалним организовањем новинара и медијских радника
25/02/2022
Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ и дописник “Срне”: Кривична пријава против Срђе Кусовца
28/02/2022
УНЦГ позива на консултације у вези са синдикалним организовањем новинара и медијских радника
25/02/2022
Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ и дописник “Срне”: Кривична пријава против Срђе Кусовца
28/02/2022

Удружење новинара Црне Горе најоштрије осуђује објављивање текста Срђе Кусовца о забрани српских и руских медија у Црној Гори. Невјеровано је шта би тај човјек урадио са медијима у Црној Гори. Све би их посложио у један ред и то онај назови евроатланстски и тобоже демократски забранио све оне који не спадају у ту групу. Невјероватно је да се човјек који је некада био на челу једне дневне новине, а потом у државним служама за информисање на овај начин окомио на све медије који не заступају ставове попут његовог. Иако су им уста пуне демократије, те назови демократе не би се устручавале да заводе најстроже цензуре које не памти ни вријеме комунизма.

Наравно, мотив за објављивање отвореног рата против медија који нијесу по вољи Кусовцу и његовим наредбодавцима, наравно, је Украјина, као и политичка одлука Запада да се забрани емитовање руских медија у Европи. Изгледа да Кусовац није синоћ спавао, толико је био усхићен забраном руских медија, да је одмах кандидовао најстружу цензуру таквих медија и у Црној Гори. Чак позива тужилаштво и АЕМ да колико данас забрани све медије у Црној Гори који не заступају само једну страну у сукобу у Украјину, наравно, страну Запада и НАТО-а. Осталима је Кусовац обезбједио катанце и тамнице, па нека неко проговори или објави нешто што није у складу са западним и НАТО пропагандним актуелним ратом поводом кризе у Украјини.

Невјероватно је да Кусовац открива да је још и раније предлагао забрану свих српских и руских медија у Црној Гори. Међутим, раније за то није било разумијевања, али сада је дошто право вријеме и ваља га искористити, јер се друга шанса неће указати!

УНЦГ позива надлежне за медије у Црној Гори да се супроставе оваквим предлозима, да их јавно осуде и упозоре Кусовца и и његово друштво да пазе шта причају и да не доливају уље на ватру. Српски и остали антиДПС медији ионако су дуго на мети дежурних цензора из бившег режима и на њима се и даље спроводи медијска дискриминација. У УНЦГ сматрамо да би надлежни требало да поведу рачуна о оваквим медијским иступима, али и о медијима који на насловним странама објављују текстове који позивају на отворену цензуру и стварање једностраног информативног раја гдје само једна страна има крила анђела, док су сви остали ђаволи.

УНЦГ упозорава надлежне да цензура никоме добра није добро донијела, па неће ни Црној Гори. Новинари барем знају да истина никада није само на једној страни, а да они који то не признају не припадају новинарском друштву, него су његови противници, а самим тим су и непријатељи слободе и људског права на слободно информисање. УНЦГ позива домаћу заједницу да онемогући дјеловање оваквих цензора и да слободним грађанима омогући слободни приступ информацијама. Па и уколио оне долазе из Русије!

За УНЦГ

Тихомир Бурзановић, предсједник

Иван Милошевић, генерални секретар